Mijn haat-liefdeverhouding met de winter

Het is 25 februari. Dat betekent dat de meteorologische lente bijna begint. De winter is, net als de zomer, een seizoen waar ik een haat-liefdeverhouding mee heb. Wat vind ik leuk aan de winter en wat niet? Waarom vind ik dat? Lees het in deze nieuwe blog!

Vorig jaar schreef ik een blog over mijn haat-liefdeverhouding met de zomer. Wil je deze ook lezen? Klik dan hier.

Foto door Simon Berger via Pexels

Wat ik leuk/fijn vind aan de winter

In de winter kan het flink koud worden, al gebeurt dat in Nederland vanwege het veranderende klimaat niet vaak meer. Het fijne is dat je je op kou kunt kleden. Je hoeft het niet te koud te hebben, dat terwijl je in de zomer soms het liefste in je blootje over straat zou gaan, zo warm kan het zijn. Maar ja, dat mag niet van de wet en het is een beetje gênant. 😉

Ik noemde het al een beetje, maar in de zomer wordt het soms erg warm. Daar heb ik een hekel aan, zeker als het erg lang duurt. Ik word er altijd moe van. Daar hoef ik me in de winter niet druk om te maken.

In de winter zijn er ook een aantal feestdagen, zoals Kerst, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag. Voor veel mensen staan deze dagen in het teken van gezellig samen zijn en lekker eten. Ik vind deze winterse feestdagen op zich wel nog wel oké, hoewel ik ook altijd weer blij ben als ze voorbij zijn.

Ik vind de winter ook altijd wel een knusse maand. Als het buiten slecht weer is, vind ik het heerlijk om lekker binnen op de bank voor de tv te zitten, dan geniet ik er ook extra van.

Wat ik niet leuk/fijn vind aan de winter

In de winter hebben we weleens te maken met stormen. We hebben er dit jaar al meerdere gehad en ze kunnen voor flink wat ellende zorgen. Treinverkeer dat wordt platgelegd, rondvliegende takken en andere dingen, noem het maar op. Ik word er onrustig van en ik vind het maar eng. Vorige week toen Eunice over het land trok ben ik voor de veiligheid maar binnen gebleven.

Sneeuw is ook zo’n fenomeen waar ik niet zo dol op ben. Vanwege mijn beperkte zicht is naar buiten gaan voor mij lastig als er veel sneeuw ligt, al helemaal als deze aanvriest. Het is voor mij niet te doen om me al glibberend over straat te bewegen. Vandaar dat ik vorig jaar een heel aantal dagen binnen zat toen er een pak sneeuw lag. Wat dat betreft heeft klimaatverandering ook voordelen: sneeuw komt minder vaak voor in Nederland.

In de winter zijn de dagen kort. Voor mij is dat extra vervelend, want ik zie slecht in het donker. Sinds mijn behandeling vorig jaar is mijn zicht in het donker wel beter, maar nog steeds niet optimaal. Ik red me nog steeds niet zonder een lange taststok, en onbekende plekken zijn voor mij taboe als het donker is. Ik ben blij dat ik me in het donker op bekende plekken prima red met een taststok (beter dan voor de behandeling overigens!), maar voor mij is het prettiger als het buiten licht is. De schemer is voor mij ideaal, omdat ik dan geen last heb van een felle lucht en ik zie dan nog voldoende om me prima te kunnen redden zonder lange taststok.

Overdag is het voor mij trouwens ook niet altijd prettig. Als de zon schijnt in de winter, staat hij altijd erg laag. Een pet dragen werkt niet, zo laag staat de zon. Een zonnebril helpt wel, maar neemt ook niet alle hinder weg. Ik loop daarom vaak met mijn hand boven mijn ogen over straat als de zon in de winter schijnt. Dat is vermoeiend.

Mijn eindoordeel over de winter

De winter biedt wat mij betreft goede dingen. Je kunt je kleden op het weer, er zijn feestdagen en de winter is een knusse maand. De minder leuke dingen zijn wat mij betreft de stormen, de sneeuw, de korte dagen en de laagstaande zon. Over het algemeen is de winter niet mijn favoriete seizoen, omdat het voor mij meer nadelen heeft dan voordelen.

Als je me nu zou vragen wat mijn favoriete seizoen is, dan zou ik zeggen: de lente. Waarom? Omdat de bomen en planten weer gaan bloeien, het weer regelmatig aangenaam is en omdat ik daardoor weer meer zin in dingen krijg en meer energie heb. De dagen worden weer langer, waardoor ik mobieler ben en de lente is het seizoen van, juist, het Eurovisiesongfestival!

Wat vind jij van de winter? Laat het me weten!

Trouwens, over het Eurovisiesongfestival gesproken: daar ga ik volgende maand weer over schrijven. Stee tjoent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *