Een beperking die mogelijkheden biedt

Daar zitten we dan. Massaal binnen. Om een gevaarlijk virus. Het is een vreemde situatie en we hebben allemaal onze eigen manier om ermee om te gaan. Nu klinkt het misschien cliché en misschien is het ook een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik vind dat je altijd moet kijken naar wat er wel mogelijk is. Ik ontdekte dat er heel veel dingen zijn die je tijdens deze periode kunt doen. In deze blog geef ik je een aantal tips.

Leer een nieuwe taal, of spijker je kennis bij

Lange tijd heb ik de droom gehad om Italiaans te leren. Adesso sono felice che posso usare la lingua e che posso scrivere questa frase. Een nieuwe taal leren is leuk, nuttig en niet moeilijk als je er gevoel voor hebt. Hoe leuk zou het zijn als je straks weer op vakantie kunt gaan en je met de locals kunt praten in hun eigen taal? Of misschien is het je droom om met asielzoekers te werken. Hoe nuttig is het dan om Arabisch of Turks te kunnen spreken, ook al is het maar de basis? Je hebt je hele leven profijt van het leren van een nieuwe taal.

Zelf heb ik een cursus Pools gedaan en een cursus Italiaans. Ik oefen tegenwoordig nog regelmatig wat talen en ik wil weer Franstalige en Duitstalige boeken gaan lezen, net zoals op school.

Tot slot: Frans, Italiaans en Spaans zijn niet ontzettend moeilijk om te leren, en erg leuk en nuttig. Talen als Pools en Russisch zijn wat lastiger, maar niet onmogelijk en het biedt leuke mogelijkheden. Zweeds, Deens en Noors schijnen vrij eenvoudig te zijn en tja, je Duits bijspijkeren is nooit een slecht idee. Welke taal ga jij leren/bijspijkeren?

Oh ja, misschien is nu wel de tijd om te beginnen met de basis van… het Chinees.

Leuke tv-programma’s kijken

Ik weet het: dit is een open deur binnenrijden met een bulldozer. Echter, denk eens aan programma’s met inhoud, zoals de programma’s van Floortje Dessing (mijn oma zei eens Noortje Dressing). Als ik mij écht ga vervelen, ga ik hiernaar kijken. Er komen zoveel inspirerende mensen in voor, van wie je echt iets kunt leren.

Daarnaast heb ik nog een tip voor als je fan bent van The Voice: dit programma wordt in heel veel landen uitgezonden. Niet alleen in Nederland en de Verenigde Staten, maar ook in bijvoorbeeld Polen, Bulgarije, Oekraïne, Israël, Portugal en zelfs in Mongolië, Nepal en Myanmar. Op YouTube vind je een schat aan leuke video’s. Er zijn verschillende kanalen, zoals The Voice Global en Best of The Voice, die je kunt volgen. Daarnaast kun je via VTMgo naar de Vlaamse versie van The Voice Kids kijken, en vanaf komend najaar naar de volwassen Voice.

Muziek maken

Nu heb je de tijd om echt in je muzikale hobby te gaan investeren. Zo kun je een opnameprogramma en studiomateriaal aanschaffen, zodat je je eigen zang of gitaarspel kunt opnemen. Ik ben hier nu mee aan het oefenen. Zet het op internet en wie weet word je ontdekt en sta je over een paar jaar op het podium bij het Eurovisie Songfestival!

Ouderwetse computerspellen spelen

Veel mensen speelden vroeger spellen zoals Rollercoaster Tycoon of The Sims. Men stopte een schijfje in de computer en dan startte het spel. Tegenwoordig gebruiken we niet zoveel schijfjes meer. Echter zijn veel spellen nog wel te spelen. Zo kun je via bijvoorbeeld Steam het spel Rollercoaster Tycoon Classic kopen en downloaden. Voor 20 euro heb je meer dan honderd ouderwetse levels om uit te spelen. Ik kocht het spel in augustus 2019 en ik heb het nog steeds niet uitgespeeld. Genoeg vermaak dus voor de komende tijd. Veel plezier!

Boeken lezen

Dat spreekt wel een beetje voor zich. Je kunt er ook voor kiezen om boeken in een andere taal te leren, om zo je taalvaardigheden te trainen.

Opruimen

Waarschijnlijk doen veel mensen dit al, of ze zijn er mee bezig. Doe het in stappen, begin bijvoorbeeld met je kledingkast, daarna de voorraadkast.

Wanneer heb jij voor het laatst de zolder opgeruimd?

Denk ook eens aan al die mappen vol met oude administratie. Daar kan vast een heleboel van weg.

Naar buiten

Niemand is gemaakt om alleen maar binnen te zitten. Je hebt immers ook frisse lucht nodig, en op een vitamine D-tekort zit je ook niet te wachten. Drukke plekken mijden hoeft niet moeilijk te zijn. Maak bijvoorbeeld eens een ‘alternatieve’ wandeling. Wandel eens door die ene woonwijk waar je nog nooit geweest bent, of maak eens een wandeling langs plaatsen waar je als kind vaak kwam. Misschien is dit ook de tijd om weer eens een bezoekje aan de begraafplaats te brengen om te kijken of het graf van je dierbare er nog mooi bijligt.

Anderen helpen

Nog een open deur inrijden met een bulldozer, maar toch. Even een opsomming:

– Boodschappen doen voor anderen;

– Werken in de tuin van iemand anders;

– Videobellen met mensen die eenzaam zijn;

– Voor als je nog thuis woont: doe eens een extra klusje voor je moeder.

Enzovoorts.

Er is zat te doen

Je zou niet zo snel op bepaalde dingen komen, maar zoals je hierboven leest is er genoeg.

Wat ga jij doen de komende tijd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *