Wat ik heb geleerd van mijn dates

In 2015 had ik als negentienjarig broekie mijn eerste date. Nu ben ik 26 en heb ik inmiddels al heel wat jongens en mannen ontmoet. In de afgelopen jaren heb ik een heleboel belangrijke liefdeslessen geleerd en ik wil ze vandaag graag met jullie delen!

Foto door How Far From Home via Pexels

Wat wil hij nou?

Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk dat ik duidelijk weet waar iemand precies naar op zoek is. Staat iemand open voor een serieuze relatie of wil de persoon niets meer dan vriendschap? Ik heb weleens met mannen gedatet die van tevoren niet duidelijk waren over wat ze precies wilden. Zaak om dat goed na te vragen dus. Zo voorkom je te hoge verwachtingen.

Hij verandert toch niet!

Eentje die ik ook snel leerde en waaraan ik later nog meerdere keren aan herinnerd werd: verwacht en hoop niet dat een man verandert (ja, ik weet het, ik klink nu als een vrouw). Je moet elkaar in een relatie nemen zoals je bent. Als je niet met elkaars negatieve eigenschappen/moeilijkheden overweg kunt, dan gaat het niet werken. Nu niet, later ook niet.

Leer elkaar eerst rustig kennen

Het kost altijd tijd om iemand te leren kennen. De tijd die daarvoor nodig is is voor iedereen verschillend, maar zelf spreek ik nog niet van een relatie na bijvoorbeeld drie dates of drie maanden. Zeker elkaars negatieve eigenschappen leer je niet meteen kennen. En, ook niet onbelangrijk, soms blijkt uiteindelijk dat iemand zich beter heeft voorgedaan dan hij is.

Lekker interessant!

Het is echt belangrijk dat je qua interesses een beetje hetzelfde bent als de ander. Als daarin te veel verschillen zijn, heb je op een gegeven moment geen gespreksstof meer. In het begin kan het leuk zijn om te horen wat iemand allemaal bezighoudt, maar op den duur heb je niets meer om over te praten.

Altijd weer die rode vlaggen!

Negeer rode vlaggen, oftewel slechte tekenen, niet! Geeft iemand in het begin van de datefase al signalen af waar jij je niet goed bij voelt? Gaan de alarmbellen al af? Neem het altijd serieus! Ik spreek uit ervaring. Het betekent niet altijd dat je iemand gelijk de deur moet wijzen, maar wel altijd dat je op je hoede moet zijn.

De juiste persoon ontmoeten op het verkeerde moment

Heb je het ooit meegemaakt? Het gevoel dat je de juiste persoon op het verkeerde moment hebt ontmoet. Dit is mij ook eens overkomen. Of dit mogelijk is, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik heb geleerd dat het voor mij niet van toepassing is, want – zoals ik eerder al zei – verwacht en hoop niet dat een man verandert. Als het echte liefde is, dan maakt het moment van ontmoeten niet uit, dan vinden jullie wel een weg samen, linksom of rechtsom. Ook al moeten jullie nog zoveel omwegen en afslagen nemen.

Niet te hard van stapel lopen, jongen!

Misschien wel een van de belangrijksten: niet te hard van stapel lopen. Ja, we hebben het allemaal weleens gehoord. Ik ben zelf nog regelmatig in die valkuil getrapt. Zeker als de ander ook in sneltreinvaart gaat wordt het soms lastig. Voor mij persoonlijk zorgde ’te hard van stapel lopen’ ervoor dat ik hoge verwachtingen kreeg en dat ik al veel gevoelens voor de ander kreeg. De teleurstelling was groot toen bleek dat de ander een eigenschap had die frontaal botste met hoe ik ben. Tja, hoe maak je dat bespreekbaar als je iemand al de liefde hebt verklaard? Het resultaat: ongemakkelijke situaties, opgekropte gevoelens en… ruzie! Ik heb dit meerdere keren ervaren, en ik wil dit echt niet meer! Het is voor beide partijen niet leuk.

Specifieke dating-tip voor mensen met autisme

Eentje die voor mij persoonlijk heel belangrijk is en wellicht ook voor andere mensen met autisme: date met iemand die begrijpt dat je duidelijkheid en structuur nodig hebt. Ik heb met meerdere mannen gedatet die wisselende werktijden hadden. Het hield voor mij in dat een date plannen lastig was en dat ik continu rekening moest houden met het wisselende schema van mijn nieuwe vlam. Dat maakte mij onrustig en ontnam mij de mogelijkheid om mijn leven auti-proof in te delen.

Wacht Meindert, voordat je deze blog afsluit, wat is je relatiestatus?

Ik ben nog altijd single, en ik ben er steeds meer tevreden over. Ik denk dat ik nu nog niet toe ben aan iets heel serieus. Vorig jaar heb ik voor het laatst gedatet. Na drie dates liep het stuk. Dat heeft toen veel met me gedaan. Ik was hartstikke verliefd (en hij ook), maar de roze wolk klapte op een gegeven moment met een harde knal uit elkaar.

Het is niet zo dat ik vanwege die laatste ervaring single wil blijven. Ik wil alles wat meer vanzelf laten gaan op een rustig tempo. Ik heb mij laatst bij twee datingplatforms uitgeschreven, omdat ik daten via een datingwebsite op het moment wat te geforceerd vind. Ik ben nog van één website lid en daarop zoek ik niets meer dan vriendschap.

Mocht ik nu toevallig toch een leuke jongen/man tegenkomen met wie het klikt, dan sta ik op een later moment eventueel wel open voor een relatie, maar eerst wil ik vooral samen plezier hebben. De rest komt dan eventueel vanzelf.

In de toekomst wil ik me wel weer gaan aanmelden bij de datingwebsites, maar nu wil ik het even rustig aan doen.

Alleen zijn heeft zo zijn voordelen en in principe vind ik het ook wel even goed zo.

Ik hoop dat jullie iets opgestoken hebben! Heb je zelf nog datingtips? Deel ze gerust op mijn Facebookpagina!

Heb je ooit met mij gedatet en lees je nu deze blog? Ik wil je bedanken voor de ervaring! Trouwens, in mijn blogs doe ik mijn best om rekening te houden met je privacy. Lees je toch iets waarvan je vindt dat het tegen jouw privacy ingaat? Benader me gerust, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *