Een ode aan het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is voor veel mensen iets waar ze vaak over klagen. Vertragingen, volle treinen en bussen, ga zo maar door. En ja, laten we eerlijk zijn, het is niet altijd even leuk om met de bus, trein, tram of metro te reizen. Vandaag leek het mij eens tijd om de voordelen van het openbaar vervoer onder een vergrootglas te nemen.

Foto door Elena Saharova via Pexels

Klimaatbewust bezig

We denken er niet altijd bij na, maar al die benzine die we verrijden wordt gemaakt van olie. Olie is een fossiele brandstof die ooit opraakt en het verbranden ervan veroorzaakt veel uitstoot van broeikasgassen. Iets wat we niet zouden moeten willen. Het klimaat verandert duidelijk. Bosbranden, overstromingen en extreem weer zijn niet alleen maar toekomstscenario’s. Ze zijn allemaal al onderdeel van het heden. Elk jaar worden er weerrecords gebroken. Het lijkt alleen maar erger te worden. Nee, die auto kunnen we echt beter zoveel mogelijk laten staan.

En ja, ik weet het, een bus stoot ook broeikasgassen uit, maar je bent (bijna altijd) milieuvriendelijker bezig als je de bus neemt. Er rijden overigens steeds meer elektrische bussen. Treinen rijden tegenwoordig vaak al op groene stroom.

Minder fileleed en asfalt

Als het autobezit toeneemt, neemt de filedruk toe en als gevolg daarvan worden er alsmaar meer wegen aangelegd en worden wegen alleen maar breder. Ik wil er eerlijk gezegd niet over nadenken hoe ons land er over 50 jaar uitziet wat betreft infrastructuur. Nederland is al hartstikke vol en ik maak mij er serieus zorgen over dat ons land vroeg of laat dichtslibt.

Stel je eens voor hoeveel ruimte we over zouden houden als we het aantal auto’s in Nederland zouden halveren…

Lekker relaxt

Stel, je woont in Eindhoven en je wilt een dagje naar Amsterdam. Je hoeft niet over de drukke wegen door het verkeer te jagen, maar je stapt op station Eindhoven Centraal in de trein en gaat lekker zitten. Nog geen anderhalf uur later sta je in hartje Amsterdam. Heerlijk toch? Met een dagkaart van bijvoorbeeld Kruidvat reis je spotgoedkoop heen en weer.

Iets wat niet iedereen kan, maar sommigen wel: in de trein kun je onderweg dingen doen zoals lezen of werken.

Gezond bezig

Doordat je naar het station of de bushalte moet lopen of fietsen en af en toe moet overstappen, heb je meer beweging. Dat is nooit verkeerd toch? Zo haal je die 6000 stappen veel makkelijker!

Minder boetes

Als je even niet oplet met rijden, kun je zo een boete te pakken hebben. In het openbaar vervoer is de kans op een boete klein. Als je altijd braaf incheckt en je gedraagt je een beetje, kan er weinig misgaan! 🙂

En nog even dit:

  • Minder verantwoordelijkheid omdat je zelf niet hoeft te rijden
  • Het openbaar vervoer is veiliger dan de auto
  • Geen parkeerkosten
  • Geen kosten van bijvoorbeeld aanschaf, autoverzekering, afschrijving, onderhoud, enzovoorts

Dat was het voor nu! Ik ben zo’n iemand die vind dat we vaker met het openbaar vervoer zouden moeten reizen, dus ik hoop dat ik je een zetje heb kunnen geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *