Een ode aan vmbo’ers en mbo’ers

Er zijn mensen die negatief tegen het vmbo en het mbo aankijken. Volgens hen zijn deze niveau’s niet goed genoeg. Sommige mensen zijn zelfs teleurgesteld in hun kind als het niet op z’n minst havo-advies krijgt. Ik vind dat onzin. Het vmbo en het mbo zijn niet slecht, maar super belangrijk. Daarom vind ik het tijd voor een ode aan vmbo’ers en mbo’ers (oh ja, en ook aan leerlingen van het praktijkonderwijs).

Bron: pexels.com/pixabay.com

De maatschappij draaiende houden

Veel mensen die als hoogste opleiding een lage of middelbare opleiding genoten hebben gaan beroepen uitoefenen die nodig zijn om onze maatschappij draaiende te houden. Wat zouden we moeten zonder al die verpleegkundigen en verzorgenden die voor ons zorgen als we ziek en/of oud zijn? Hoe kwamen al die producten in de winkels zonder vrachtwagenchauffeurs? Hoe zouden onze straten eruit zien als het vuilnis niet werd opgehaald? Hoe zouden onze steden eruitzien zonder groenbeheerders? Ik kan nog wel even doorgaan, maar het moge duidelijk zijn: mensen met een laag- of middelbaar geschoold beroep zijn simpelweg nodig om onze samenleving niet vast te laten lopen.

Gewoon doen wat je leuk vindt

Veel mensen willen groeien. Groeien in hun carrière. Helemaal prima natuurlijk, maar het zou zeker niet de norm moeten zijn. Ik denk dat het veel belangrijker is dat je iets doet wat je leuk vindt, ook al is het een laaggeschoolde baan die weinig verdient. Zo ontmoette ik eens iemand die als buschauffeur werkte en dat vond hij helemaal geweldig. Helemaal prima toch?

We hebben uiteraard ook nog mensen die een hoge studie/baan kiezen, omdat ze dat gewoon leuk vinden. Ook prima.

Ik moet nu ook weer denken aan een telefoongesprek wat ik had met een uitzendbureau. Ik solliciteerde naar een baan, en ik kreeg meteen de vraag: waar wil je over 5 jaar staan? Ik was nog wat jonger, plus ik was erg onzeker over mijn eigen kunnen. Toen ik geen antwoord wist op die vraag werd ik meteen als ongemotiveerd weggezet en werd er gedreigd met een telefoontje naar het UWV. Ik wist niet wat me overkwam en het heeft me nog jarenlang achtervolgd.

Dus, ben je die bewuste persoon en lees je dit nu? Ga je diep schamen.

Ik begrijp best wel dat we mensen uit verschillende beroepen nodig hebben in onze maatschappij. Als er niemand een lerarenopleiding (hbo) doet, worden onze kinderen niet meer opgeleid. Of wat dacht je van rechters en advocaten, die zijn ook nodig. Echter: mensen moeten niet als ongemotiveerd/dom/whatever weggezet worden als ze doen wat ze leuk vinden, terwijl ze misschien een ‘hogere’ studie of baan aankunnen. Het aanzien moet van die ‘hogere’ studies en beroepen af.

Van praktijkonderwijs tot universiteit, van vuilnisman tot dokter, het is allemaal goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *