Studeren met een functiebeperking: zo bereid je je voor!

Over een tijdje is het zover: je gaat studeren. Voor veel mensen is dat al spannend, maar als je een functiebeperking hebt heb je nog meer stress. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden. Hoe doe je dat? Ik leg het je uit!

Ook jij wilt straks met een goed gevoel in de collegezaal zitten, toch? Foto door Yan Krukov via Pexels

Bezoek open dagen en meeloopdagen

Het belang hiervan moet je echt niet onderschatten! Toen ik in havo 4 zat ben ik weleens niet naar een open dag geweest. Ik zag er toen het nut niet van in, omdat ik dacht: ik ga deze opleiding toch niet volgend jaar doen. Zonde, want ook al heb je het gevoel dat je de betreffende opleiding of studie (nu) niet gaat doen, het levert je wel informatie op. Misschien is het nu niet het moment om die opleiding te doen, maar over een paar jaar wel. Of je komt er toch achter dat dit inderdaad niet is wat je wilt. Beter dat je het nu weet dan pas over een paar jaar, toch?

Sowieso geeft een open dag je wat zekerheid. Je weet al een beetje hoe de school eruitziet, je spreekt met studenten en docenten, je krijgt iets van de sfeer mee, enzovoorts. Deze kennis geeft je al heel wat gemoedsrust.

Bezoek ook meeloopdagen. Het verschil met open dagen is dat je echt ervaart hoe het is om de opleiding of studie te volgen aan een bepaalde school. Op een open dag is de sfeer wat ontspannender, je krijgt dan een minder goede indruk van hoe de sfeer echt is.

Daarnaast kan het bezoeken van meerdere scholen die dezelfde studie aanbieden ook nuttig zijn. Wie weet is de begeleiding op school A wel veel beter dan op school B, of is school C een stuk kleiner, waardoor je je niet elke dag over een enorme campus hoeft te bewegen.

Voorzieningen nodig? Regel ze op tijd

Er zijn scholen waarbij het regelen van voorzieningen, zoals extra tentamentijd, lang kan duren. Daarom is het handig om al zo snel mogelijk met een decaan in gesprek te gaan over wat je nodig hebt. Doe dit zodra je je studiekeuze gemaakt hebt. Op deze manier maak je de kans zo groot mogelijk dat je voorzieningen geregeld zijn zodra je aan je studie begint.

Het verschilt per school, maar er is vaak veel mogelijk. Zo kun je soms een buddy krijgen die je in het begin van je studie op weg helpt met praktische zaken, of kan men ervoor zorgen dat je altijd in hetzelfde gebouw of lokaal les krijgt. Vraag de decaan naar de mogelijkheden.

Betrek ook andere hulporganisaties op tijd bij je proces, bijvoorbeeld Bartiméus of Visio als je een visuele beperking hebt.

Heb je aangepaste boeken nodig vanwege een visuele beperking? Ook deze moet je op tijd regelen, want het kan lang duren voordat ze geleverd worden. Dedicon is een stichting die dit soort boeken levert. Bezoek hun website hier.

Hopelijk heb je een beeld gekregen van hoe je je het beste kunt voorbereiden. Nog even alles samengevat: bezoek open dagen, meeloopdagen en regel je voorzieningen op tijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *