Straks meer op de rit dan ooit tevoren

Tja, het coronavirus. Het heeft veel invloed gehad op mijn leven. Dat heeft het nog steeds, en dat zal voorlopig zo blijven. In deze blog vertel ik hoe ik de coronacrisis juist wil gebruiken.

Ik had mezelf voorgenomen dat ik niet te veel over het coronavirus wilde schrijven, maar nu wilde ik het onderwerp toch weer een keer aansnijden. Ik wil namelijk graag weer een inkijkje geven in mijn hoofd en hopelijk kan ik jullie nog inspireren.

Het klinkt niet goed, maar het is wel zo. Voor mijn gevoel heb ik mijn leven sinds 2014 al niet op de rit. Sinds toen ben ik er niet echt meer tevreden over. Ik koos vanwege pure onzekerheid en een gebrek aan eigen initiatief en goede begeleiding voor een opleidingstraject waar ik niet achter stond. Dit maakte ik uiteindelijk wel af. Daarna vond ik een baan, maar daar zat ik niet helemaal op mijn plek. De zoektocht naar een nieuwe baan bleek een onmogelijke. Ik wilde al een tijd gaan studeren, en ik besloot daartoe eindelijk proactief stappen te gaan zetten. Ondertussen was ik al begonnen met vrijwilligerswerk om de overvloed aan tijd te vullen en om een leuke, nuttige ervaring op te doen. Vorig jaar maakte ik vlak voor september een verkeerde studiekeuze, waardoor ik nog minstens een jaar moest wachten totdat ik weer opnieuw aan een opleiding kon beginnen. Ik besloot door te gaan met vrijwilligerswerk en ik breidde mijn klussen en uren uit. In december vorig jaar schreef ik mij in voor de studie HBO-Rechten bij Hogeschool Windesheim. In maart dit jaar moest ik stoppen met mijn vrijwilligerswerk vanwege het coronavirus.

Begin dit jaar had ik net het gevoel dat alle puzzelstukjes langzaam op hun plek gingen vallen. Ik had het erg naar mijn zin bij mijn vrijwilligerswerk en ik wilde er nog een nieuwe klus bij zoeken.

Ik had ook leuke plannen wat betreft reisjes en ik had een studie rechten in het vooruitzicht. Mijn sociale leven had ik op de rit, want daar had ik in 2019 immers flink in geïnvesteerd. Ik verheugde me ook nog op het Songfestival dat dit jaar in ons kleine kikkerlandje zou plaatsvinden. Het ging allemaal gewoonweg de goede kant op!

Totdat dat ene virus roet in het eten kwam gooien.

Ik heb echt wel gedacht: waarom moet dit nu gebeuren, waarom overkomt mij dit nu weer? Dat terwijl ik wist dat zo’n pandemie praktisch nooit goed uitkomt, en dat het een probleem van ons allemaal is. Echter, het is heel vervelend dat een stabiel en fijn leven weer verder weg is, terwijl het binnen handbereik leek te zijn.

Zoals altijd besloot ik dat stilzitten en bij de pakken neerzitten geen optie was. Ik nam het besluit om ervoor te zorgen dat het leven na de coronacrisis leuker en geweldiger dan ooit moet zijn. Ondanks dat alles de goede kant op leek te gaan vóór de crisis, was er ook nog genoeg mis. Ik heb een aantal dingen in werking gezet.

Zo besloot ik mijn talen weer meer te gaan oefenen. Ik heb redelijk spontaan besloten om Zweeds te gaan leren, een taal waarmee ik in havo 2 kennismaakte, doordat mijn mentor van toen in Zweden heeft gewoond. Recent besloot ik ook nog dat ik het magische Fins wilde leren. Een taal die vrijwel niks weg heeft van het Nederlands, een totaal andere oorsprong heeft en een Amazonewoud aan grammaticaregels kent. Daarnaast besloot ik ook nog meer tijd te steken in het oefenen van andere talen. Waarom? Omdat het mijn kansen op werk dat bij mij past vergroot, omdat ik het gewoon leuk vind en omdat het me leuk lijkt om op vakantie de taal van het vakantieland zelf te kunnen spreken en begrijpen.

Daarnaast besloot ik om te starten met een cursus muziek produceren. Ik wil al lange tijd weten hoe je dat moet doen. Ik ben namelijk gestopt met zangles en ik wilde niet dat mijn muzikale hobby weer een stille dood zou sterven. Daarom besloot ik dat ik zelf meer tools wilde hebben om bijvoorbeeld covers te maken. De begeleidingstrack kan ik immers straks zelf produceren. Al sinds mijn puberjaren droomde ik weleens van mijn eigen muziekproducties, en ik dacht: nu gaat het gewoon gebeuren. Ik hoop dat ik na de coronacrisis straks makkelijker aan bijvoorbeeld optredens kan komen. Daarnaast denk ik dat mijn kansen om mee te doen aan een talentenjacht zoals The Voice straks groter zijn.

Ik heb ook nog een leuk plan voor tijdens mijn studie. De eerste maanden wil ik kijken of ik er nog tijd voor overhoud (wat goed zou kunnen vanwege het digitale onderwijs, waardoor ik minder hoef te reizen), maar het lijkt me leuk om huiswerkbegeleiding te geven. Ik heb in mijn middelbareschooltijd zelf ook problemen gehad met het maken van mijn huiswerk. Het was niet dat ik de stof niet begreep, maar mijn werkwijze was niet altijd goed. Uitstellen, te hard mijn best doen, noem maar op. Uiteindelijk heb ik zelf manieren gevonden om het maken van mijn huiswerk prettiger te maken. Die tools zou ik graag willen meegeven aan anderen. Ik heb al eens geprobeerd om aan dit soort klussen te komen. Echter moet je je dan in veel gevallen aansluiten bij platforms zoals StudentsPlus, die een concept hanteren waarbij de bijlesgever of huiswerkbegeleider een student moet zijn. Ik was toen geen student, dus dat was een issue. Straks ben ik wél een student, dus dat biedt kansen.

Een bijbaantje als dit staat weer mooi op mijn cv, wat mijn kansen op een leuke baan in de toekomst vergroot.

Ik wil ook nog kijken of ik misschien iets in de richting van politiek kan gaan doen. Dat staat ook weer mooi op mijn cv en het is nuttig.

Kortom, ik wilde (en wil) de coronacrisis zien als een kans. De extra tijd die ik overhoud wil ik gebruiken om dingen te doen waar ik later veel aan kan hebben. Ik wil jullie aansporen om dat ook te doen.

Houd je extra tijd over vanwege de coronacrisis? Gebruik deze!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *