Het personeelstekort oplossen: mijn ideeën hierover

Personeelstekorten. Je hoort er veel over de laatste tijd. We krijgen er ook steeds meer last van. We willen natuurlijk allemaal een oplossing voor dit probleem, en in dit artikel schrijf ik over een aantal zaken die wat mij betreft moeten veranderen om het personeelstekort in te perken. Het zijn niet allemaal kortetermijnoplossingen, maar wel gewenste oplossingen, aangezien het in veel sectoren nog lange tijd moeilijk is om voldoende personeel te krijgen.

Nou, let’s begin!

Verpleegkundigen: lieve mensen van wie er veel te weinig zijn. Foto door cottonbro: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/mensen-kunst-schilderij-kluis-3957992/

Het mbo niet goed genoeg? Weg met dat imago!

Het mbo heeft een minder goed imago dan het hbo en de universiteit. Het begint al bij termen als ‘laagopgeleid’ en ‘hoogopgeleid’. Alsof iemand met een hbo- of universitair diploma ‘meer’ of ‘beter’ is dan iemand met een mbo-diploma. Of wat dacht je van ouders die hun kinderen pushen om minstens havo te doen en daarna hbo? Of erger nog: ouders die zich schamen omdat hun kind naar het mbo gaat…

Lieve mensen, zonder mbo’ers stort onze maatschappij in. Het is knap vervelend als je naar school of naar de universiteit wilt en de trein rijdt niet vanwege een gebrek aan machinisten of conducteurs. Als je naar het ziekenhuis, zijn er mensen nodig die je kunnen verzorgen. Niet alleen artsen, maar ook mensen die de lakens komen vervangen of jouw eten voor de dag klaarmaken. Daarnaast wil je natuurlijk dat er binnen afzienbare tijd iemand komt om zonnepanelen op je dak te leggen.

Ov-personeel, zorgmedewerkers, installateurs zijn allemaal mbo’ers, en dan heb ik nog lang niet alle mbo-beroepsgroepen genoemd. Deze mensen zijn broodnodig en dus wél goed genoeg.

Mijns inziens moeten scholieren veel meer gestimuleerd worden om de opleiding te kiezen waar ze blij van worden, in plaats van dat ze voor ‘zo hoog mogelijk’ kiezen. We moeten de absurde verwachtingen wat meer loslaten. Natuurlijk hebben we ook hbo’ers en universitair geschoolden nodig (leraren, dokters, rechters, etc.) nodig, maar laten we ook bedenken dat het veel beter is als iemand gelukkig is met een baan op mbo-niveau dan dat diegene doodongelukkig is met een baan op hbo- of universitair niveau.

Ik schreef al eens eerder een stuk over dit onderwerp. Lees hem hier.

Mensen in dienst nemen die aan de zijlijn staan

Creatief zijn is nu wel nodig om aan mensen te komen. Een voorbeeld daarvan is: neem mensen aan die niet helemaal aan het ideale plaatje voldoen. Denk hierbij aan mensen met een arbeidsbeperking. Velen van hen willen en kunnen werken, maar krijgen simpelweg geen kans. Veel werkgevers denken dat ze heel veel tijd in zo’n iemand moeten steken of dat zo’n iemand langzaam werkt. Het is weliswaar zo dat het inwerken van iemand met een arbeidsbeperking wat langer kan duren, maar je krijgt er vaak een zeer betrouwbare, harde werker met hart voor de organisatie voor terug. Even eerlijk: het is toch prima om op school les te krijgen van iemand in een rolstoel? Zo’n iemand kan ook prima achter een kassa zitten met een kleine aanpassing.

De voorgenoemde groep heeft vaak ook scholing nodig. Even een investering, maar daarna zijn deze mensen jarenlang inzetbaar!

Werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking aannemen kunnen ook nog eens profiteren van voordelen, bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de loonkosten.

Regels aanpassen en flexibeler denken

Er schijnen anno 2022 nog bedrijven te zijn die hun werknemers laten gaan zodra ze de pensioenleeftijd hebben bereikt, want ‘regels zijn regels’. Ook als deze bedrijven staan te springen om personeel.

We moeten eens wat flexibeler gaan denken en meer maatwerk bieden. Dat is beter voor de werknemers en de mensen die gebruikmaken van de diensten van de organisatie. Denken in oplossingen in plaats van problemen, iets waar mensen met een arbeidsbeperking overigens ook heel goed in zijn.

Genoegen nemen met minder

Laten we eerlijk zijn: we leven in een land waarin veel zaken goed geregeld zijn. Bijvoorbeeld: je bestelde pakketje komt de volgende dag, of soms zelfs al op de dag van bestelling. In de meeste gevallen kan het geen kwaad om een extra dag op je pakketje te wachten. Als we dat accepteren, zijn er minder pakketbezorgers nodig.

Een ander voorbeeld: sommige buslijnen rijden zeer frequent. Wellicht kunnen we op sommige plaatsen genoegen nemen met een lagere frequentie, waardoor er minder chauffeurs nodig zijn. Denk hierbij aan een uursdienst in de daluren in plaats van een halfuursdienst.

Trouwens, als we regelmatig blijven thuiswerken en onze colleges af en toe vanuit huis blijven volgen is er ook minder openbaar vervoer nodig, en dus ook minder ov-personeel.

Dit zijn uiteraard maatregelen die een kind kan bedenken, maar het gaat er mij hier om dat we er misschien genoegen mee moeten nemen.

Gedrag aanpassen

We kunnen ook ons gedrag aanpassen om minder afhankelijk te zijn van anderen. Als we vaker zelf naar de winkel gaan, hoeft een pakketbezorger onze aankoop niet te komen brengen. Als we ons wat beter gedragen, zijn er minder politieagenten en beveiligers nodig om ons in het gareel te houden. Als we vaker de fiets pakken hoeven er minder bussen te rijden en zijn er minder chauffeurs nodig. Et cetera, et cetera, et cetera.

Uiteraard weet ik dat het personeelstekort een complex probleem is dat niet zomaar is opgelost. Ik ben er echter van overtuigd dat enkele kleine veranderingen een hoop verlichting kunnen geven. Alle beetjes helpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *