Minimalisme met Meindert

Ik hou van leven met zo weinig mogelijk spullen. Veel spullen kopen terwijl dat niet echt nodig is is slecht voor het milieu. Onnodige troep veroorzaakt bij mij ook stress, daarnaast raak ik snel het overzicht kwijt als er van alles rondslingert door mijn woning. In deze blog geef ik je vanuit mijn eigen ervaring tips voor een leven zonder te veel spullen en troep.

Hier kan vast wel iets van weg! Foto door Engin Akyurt via Pexels

Heb ik het wel echt nodig?

Iets kopen is erg makkelijk. Je gaat zo even naar de winkel of bestelt iets online. Al snel haal je iets in huis, en later denk je soms: eigenlijk had ik dit niet echt nodig. Mijn beste tip om troep in huis te voorkomen is daarom ook: heb je iets niet nodig of word je er niet gelukkig van, koop het dan ook niet. Ga trouwens ook niet uit verveling shoppen, ga iets anders doen.

Kleding

Ik heb alleen kleding die ik ook echt regelmatig draag. Een paar broeken, t-shirts en truien, gewoon genoeg om de week mee door te komen met 1 à 2 wasjes op dertig graden per week.

Ik ben overigens ook geen type dat elk jaar een volledig nieuwe garderobe koopt. Niet nodig en ook ontzettend slecht voor mijn portemonnee. Hopelijk hoef ik je niet te vertellen dat de kledingindustrie ook nog eens ontzettend slecht is voor het milieu.

Ik doe altijd enkele jaren met een item. Alleen als iets kapot/versleten is of als ik er écht op uitgekeken ben koop ik pas iets nieuws. Waarom zou je iets dat goed en mooi is vervangen voor iets nieuws? Met t-shirts doe ik zo’n drie à vier jaar. Broeken gaan pas weg als ze kapot zijn. Mijn winterjas heb ik al bijna negen (!) jaar, en mijn zomerjas ook al iets van zes jaar. Ik denk er overigens wel over om ze beiden toch eens te vervangen voor nieuwe exemplaren. 😉

Het is ook verstandig om eens door je kledingkast te spitten. Heb je items die je al een jaar of langer niet draagt? Breng ze naar de kringloop of geef ze weg. Het is fijn om een overzichtelijke kledingkast te hebben met slechts de items die je ook echt draagt, in plaats van een overvolle kledingkast waarin je steeds van alles moet zoeken, terwijl je meer dan de helft van wat er in ligt zelden of niet draagt.

Administratie

Ik kies ervoor om zoveel mogelijk post digitaal te ontvangen. Post van bijvoorbeeld de Belastingdienst of de zorgverzekeraar staat op die manier automatisch netjes geordend in je account. Handig toch? Het scheelt een boel papier en ik hoef er niet lang naar te zoeken.

Als ik een verveelmomentje heb pak ik nog wel eens mijn fysieke mappen erbij en ga ik ze doorspitten. Vaak kan er wel iets weg. Zo bewaar ik overzicht.

Bepaalde documenten mogen na vijf jaar door de papierversnipperaar. Aan het begin van ieder jaar gooi ik bijvoorbeeld alle bankafschriften weg die ouder zijn dan vijf jaar.

Is de post binnen? Doe het na het lezen (als je er verder even niets meer mee moet doen) meteen in een map en laat het niet rondslingeren. Heb je écht geen tijd om de post meteen te archiveren? Zorg ervoor dat je een bakje hebt waar je alle post in kan doen die nog gearchiveerd moet worden en doe de post in een map als je even tijd hebt.

Computer

Ook je computer of laptop kan een zootje worden. Sommige mensen hebben een hele brij aan bestanden op hun schijf staan die ze niet meer gebruiken. Let erop dat je niet te pas en te onpas van alles downloadt, dat voorkomt al een boel troep. Ga daarnaast regelmatig eens door je digitale mappen heen, en gooi weg wat weg kan.

Oh ja, ruim regelmatig je mailbox op!

Spullen van vroeger/spullen met emotionele waarde

Dit is een moeilijke categorie, hier ga je het liefst voorzichtig mee om. Als je kasten of laden echter uitpuilen met spullen van vroegâh, dan kan het nuttig zijn om toch eens wat uit te gaan zoeken. Bekijk alles nog eens goed, houd alles nog eens vast. Betekent het echt zo veel voor je? Moet je al die dertig kindertekeningen bewaren? Is vijf ook goed? Wist je überhaupt nog dat je die foto’s nog had liggen? Bepaal aan de hand van dit soort vragen of je iets wilt bewaren of weg wilt doen. Je kunt werken met twee dozen: bewaren of weg. Geen ’twijfeldoos’!

Spullen verkopen

Ook ik heb weleens spullen in huis die ik niet meer gebruik, al zijn dat er tegenwoordig niet veel.

Kleine spullen die weinig of geen geld opleveren bij verkoop zet ik op Facebook. Iedere stad of gemeente heeft wel een ‘verkoophoek’. Het is een mooie plek om van je spullen af te komen. Ik vraag voor mijn spullen altijd een klein bedrag. Heb ik het na een week nog niet verkocht, dan gaat de prijs omlaag of wordt het gratis. Na nog een week weer niet verkocht? Dan gaat het naar de kringloop. Misschien voelt dit voor jou ook als een goede leidraad?

Grote spullen met waarde zet ik op Marktplaats.

Dat was het voor nu. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad. Graag wilde ik niet een doorsnee ‘minimalismeblogje’ schrijven, ik wilde echt mijn eigen visie op het onderwerp geven. Laat me weten of dat een beetje is gelukt! 🙂 

Nog even de belangrijkste tips op een rijtje:

  • Heb je het niet nodig of word je er niet blij van? Koop het niet;
  • Houd alles netjes bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *