Update gentherapie #2: flitsjes, druk en drugs

18 mei was het weer zover: ik moest naar het ziekenhuis. Ik werd de hele dag onderworpen aan allerlei tests om de eerste effecten van mijn behandeling vast te kunnen stellen. Wat zijn de resultaten, en zijn er nog bijzonderheden? Ik laat het je weten!

Mijn medicijnkastje op dit moment.

Vroeg op

Na een zeer korte nacht (ik was om 3 uur al wakker) vertrok ik, dit keer samen met mijn broer naar Rotterdam. Om acht uur ’s ochtends begon een lange rij testen en controles. Mijn gezichtsveld werd uitvoerig getest, daarnaast werd er ook gekeken naar zaken zoals contrast, gezichtsscherpte, zien in het donker, oogdruk, et cetera. Alles werd uitvoerig in kaart gebracht. Ook werden er weer scans en foto’s gemaakt. In de namiddag was het eindelijk klaar.

Wat zag je vóór de behandeling?

Oh ja, dat zal ik ook nog even vertellen! Voor de behandeling was mijn zicht in het donker heel slecht, ik zag ’s nachts alleen maar lampjes in lantaarnpalen. Mijn contrast was minder, dus een zwarte stoel op een donkerblauwe vloer was lastig te zien. Daarnaast was mijn gezichtsveld beperkt. Aan de onderkant mis ik een stuk, daarnaast heb ik in het midden een klein kokertje met daaromheen een ‘ring’ waarmee ik niets zie. Dááromheen zie ik wel weer. Een gezichtsveld dat bestaat uit twee delen dus. Mijn gezichtsscherpte was zo’n 60 procent.

Wat is er veranderd?

De wazigheid die een tijdje terug opeens optrad in mijn rechteroog is nu verdwenen. Het linkeroog is ook grotendeels hersteld, maar nog wel iets waziger. Over de gezichtsscherpte werden trouwens geen bijzondere mededelingen gedaan, ik heb ook niet het gevoel dat die nu met rechts beter is. Ook over mijn gezichtsveld en de foto’s zei men niets, geen bijzonderheden dus. De scans zagen er goed uit.

Het zien in het donker en het contrast zijn verbeterd. Ik merkte ook dat een test met lichtflitsjes in het donker veel beter ging dan in februari. Op de terugweg merkte ik sowieso dat ik nog een stuk langer nog redelijk kon zien terwijl het schemerde, ook aan het licht van de koplampen in de auto had ik meer dan vroeger. Door omstandigheden was ik pas erg laat thuis, dus ik kon mijn zicht in de schemer gelijk ‘uittesten’.

Een keerzijde

Tijdens de controles bleek mijn oogdruk verhoogd te zijn door de medicatie die ik de voorbije weken moest gebruiken. Ik heb nu extra druppels en pillen gekregen om deze omlaag te brengen, verder moet ik de medicijnen die ik al langer gebruikte afbouwen. Gelukkig is dat ook verantwoord, omdat de ontsteking in mijn linkeroog nagenoeg verdwenen is. Volgende week dinsdag, op 25 mei, moet ik weer terugkomen om te laten controleren of de oogdruk is verlaagd.

En hoe voel je je nu?

Redelijk goed. Ik ben niet blij met de verhoogde oogdruk, maar gelukkig is daar iets aan te doen. Het zijn echter wel veel medicijnen die ik nu moet gebruiken, dat is wel vervelend. Nog langer aan de ‘drugs’. 😉 Uiteraard ben ik blij met alle verbeteringen die ik merk, ik denk dat ik me hierdoor makkelijker red de komende tijd.

En de examens?

De examens die ik in mei zou hebben zijn uitgesteld naar juni. Het was te onzeker of dat wel ging lukken. Met de gezichtsscherpte van nu zou het wel gaan, maar ik merk dat die ook pas twee dagen weer beter is, en ik wilde toch al op tijd een knoop doorhakken. Echter is het toch beter dat ik de examens uitstel, want door alle onrust en stress zou het nu wel wat te veel zijn allemaal.

Wacht even, met je wazige zicht blogs schrijven lukte wel… Hoe kan dat?

Een blog schrijven is minder intensief dan een examen maken. Met een eenvoudige spraakfunctie lukte het om mijn blogs te controleren. Ik heb echter nog niet voldoende ervaring met spraakondersteuning om hiermee een examen te maken. Daarnaast zou het reizen me niet gelukt zijn met herstellende ogen. Nu zou het wel lukken, en zoals eerder gezegd de examens ook, maar door alle onrust en stress is uitstel toch wel beter.

Volgende update

Zoals ik eerder genoemd heb, moet ik op 25 mei weer naar het ziekenhuis. Daarna volgt een nieuwe update.

Upcoming

De komende tijd schrijf ik wederom niet alleen over mijn behandeling. Er komt nog een blogje over het Songfestival en eentje over minimalisme. Suggesties voor nieuwe onderwerpen zijn trouwens altijd welkom, onthoud dat!

Twitter

Via deze link kom je op mijn Twitterprofiel terecht. Volg me en blijf op de hoogte van mijn blogs!

Mijn andere blogs over mijn behandeling

Medische mijlpaal (29 april 2021)

Update gentherapie #1 (13 mei 2021)

Update gentherapie #3: is de druk al rustig? (27 mei 2021)

Update gentherapie #4: eindelijk stoppen met de medicatie? (19 juni 2021)

Update gentherapie #5: drie maanden later (18 juli 2021)

Update gentherapie #6: (alweer meer dan) een jaar later (5 augustus 2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *