Update gentherapie #1

Vorige week was mijn linkeroog licht ontstoken. Ik moest de prednison weer opbouwen en ik moest een week lang ’s avonds nog een extra oogdruppel indoen. Vandaag ben ik weer op controle geweest. Hoe is het nu?

Ook de andere blogs over mijn behandeling lezen? De links vind je onderaan deze blog.

Mijn verschillende soorten medicatie van de afgelopen week.

Beter!

Weer helemaal naar Rotterdam voor uiteindelijk maar twintig minuten. Dat klinkt goed, en dat is het ook. De ontsteking is afgenomen. Ik mag de komende twee weken iets minderen met de prednison en de extra oogdruppel in de avond mag ik vanaf vandaag achterwege laten. Mijn andere twee druppels moet in onverminderd blijven gebruiken. Nog niet alle hechtingen zijn verdwenen, die moeten nog oplossen. Verder heb ik gelukkig nauwelijks meer pijn of irritaties.

Hoe is het zicht nu?

Met mijn linkeroog zie ik weer iets scherper, al komt de wazigheid van nu ook deels door de nieuwe oogdruppel (waarmee ik nu weer mag stoppen). Met mijn rechteroog zie ik de laatste tijd weer wat waziger. Ik moet nu mijn bril afdoen om mijn telefoon- of computerscherm te kunnen lezen. Sinds kort heb ik nu ook last van meer lichtschuwheid, maar volgens de dokter trekt dat weer weg.

Ik hoop dat het herstel de komende twee weken goed gaat, aangezien ik vandaag over precies twee weken mijn eerste vwo-examen heb. Mocht mijn zicht dan nog steeds zo zijn zoals nu, dan moet ik – als dat lukt – examens verschuiven naar augustus. Lange teksten lezen gaat nog niet goed, en ik ben nog erg onervaren met het werken met spraakondersteuning. Ook zelfstandig reizen lukt nog niet.

Examenstress dus?

Een beetje wel. Ik hoop dat het allemaal toch nog gaat lukken. Als ik mijn universitaire studie zou moeten uitstellen zou ik dat erg vervelend vinden. Ik ben immers al 25 en ik wil nu eindelijk eens de studie van mijn dromen gaan doen. Echter, mijn ogen zijn belangrijker, dus de behandeling ging voor. Ik sta trouwens alweer bol van de plannen voor als ik de examens niet haal of überhaupt niet af kan leggen.

Volgende update

Op 18 mei ga ik weer naar het ziekenhuis voor allerlei testen. Het zal de eerste dag zijn waarop uitgebreid wordt gekeken of mijn zichtfunctie al verbeterd is. Daarna zal ik jullie weer updaten.

Mijn andere blogs over mijn behandeling

Medische mijlpaal (29 april 2021)

Update gentherapie #2: flitsjes, druk en drugs (20 mei 2021)

Update gentherapie #3: is de druk al rustig? (27 mei 2021)

Update gentherapie #4: eindelijk stoppen met de medicatie? (19 juni 2021)

Update gentherapie #5: drie maanden later (18 juli 2021)

Update gentherapie #6: (alweer meer dan) een jaar later (5 augustus 2022)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *