Klimaatbewust leven met Meindert

Deze week verscheen er weer een rapport over het klimaat. Als we gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen, moeten we onze levens nu radicaal omgooien. Een boodschap die veel mensen eigenlijk niet willen horen. Ik vind dat we niet alleen verantwoordelijk zijn voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Daarom leef ik milieubewust. Hoe ik dat doe? Dat leg ik jullie uit in deze blog.

Jongens, dit kan echt niet meer! Foto door Zeeshaan Shabbir via Pexels

Vervoer

Allemaal overstappen op elektrisch rijden. Het klinkt bijna idyllisch, maar het is niet de oplossing. Om onze soort te redden moeten we ons op een andere manier gaan verplaatsen.

Eerlijk gezegd vind ik het van de zotte dat er elke dag zoveel mensen de auto pakken naar hun werk. Oké, sommigen hebben de auto ook echt nodig, maar ik denk dat het voor velen ook gewoon gemakzucht is.

Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om elke week een of twee keer mijn tank vol te gooien zonder erbij na te denken.

Onze maatschappij is erg gericht op de auto, en ik vind dat we moeten naar een systeem met meer fietsen en ov. Daar zijn wij allemaal verantwoordelijk voor: overheid, bedrijven en consumenten.

Vanwege mijn zicht rijd ik geen auto. Fietsen is voor mij ook niet haalbaar. Ik verplaats mij lopend, met het openbaar vervoer en soms met een taxi. Oh ja, en soms haalt of brengt iemand mij als het zo uitkomt. De taxi gebruik ik wel zo min mogelijk, alleen als het echt niet anders kan.

Ik heb qua vervoer dus niet echt een keuze. Ergens is dat makkelijk, want ik kom niet in de verleiding om toch even gauw de auto te pakken.

Als ik goede ogen had gehad, had ik waarschijnlijk wel een rijbewijs gehaald, maar ik had niet meteen op m’n 18e mijn eerste rijles gehad. Ik denk dat ik autorijden als praktisch zou zien, en af en toe leuk voor een vrije dag. Even eropuit als je een auto tot je beschikking hebt.

Ik zou denk ik vaak op de fiets gaan. Gezonder, milieuvriendelijker en goedkoper.

Laat ik trouwens niet vergeten dat ik niet weet hoe mijn leven eruit had gezien als ik wel goed kon zien.

Trouwens, een tijdje terug schreef ik een blogje over mijn noodgedwongen rijbewijsloze leven. Lees hem hier.

Eten

Voor de productie van vlees en zuivel is veel water en energie nodig. Er komen veel broeikasgassen vrij, en dan heb ik de woorden stalbrand en bio-industrie nog niet eens genoemd. De enorme klimaatimpact van vlees en de manier waarop wij met dieren omgaan zijn voor mij de redenen om weinig vlees te eten. Ik eet toch nog zo’n drie keer per week vlees, en dat komt voornamelijk omdat ik veel alternatieven van vlees niet lekker vind. Ik ben niet zo’n fan van bijvoorbeeld bonen en ik wil niet de hele week vegaburgers of ‘kipstuckjes’ eten. Die zijn niet altijd even gezond. Vandaar dat ik dus niet helemaal vegetarisch of veganistisch eet.

Ik eet en drink trouwens bijna geen zuivel. Af en toe ijs en in het weekend regelmatig een toetje.

Het liefst zou ik alleen nog maar vlees eten op speciale gelegenheden (ik wil het ook niet helemaal weglaten), maar dat vind ik lastig, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Ik ga me toch nog eens een keer verdiepen in veganistische recepten. 😉

Wonen en energie

Mijn woning meet zo’n 40m2 (exclusief zolder), dat is voldoende voor mij alleen. Klein, maar fijn. Ik heb niet veel meubels staan, en ik koop alleen iets nieuws als ik het echt nodig heb.

De hoge energieprijzen en de gedachte dat ik met mijn gasverbruik Poetin steun hebben mij doen besluiten om nog zuiniger om te gaan met energie dan ik al deed. Ik draag thuis vaak een fleecevest en doordat mijn woning vrij goed geïsoleerd is kan ik de thermostaat op 17,5 à 18 graden zetten. Verder verwarm ik mijn bad- en slaapkamer niet, laat ik de lampen zoveel mogelijk uit en probeer ik de deuren zoveel mogelijk dicht te laten. Probeer, want het lukt niet altijd. 😉 Lang douchen is bij mij ook een heikel punt, daardoor gebruik ik meer water dan een gemiddeld eenpersoonshuishouden.

Momenteel heb ik geen geld voor zonnepanelen, daarnaast ga ik daar niet over, omdat ik in een huurwoning woon.

Kleding en spullen

Meubels koop ik – zoals je al hebt kunnen lezen – alleen als ik ze echt nodig heb. Andere spullen, waaronder kleding, ook. Waar ik aan kan werken: meer tweedehands kopen. Qua kleding zou ik ook meer op duurzaamheid en herkomst kunnen letten.

Ik schreef al eens een blog over minimalisme. Lees hem hier.

Vakanties

Ik heb nog nooit gevlogen. Er zijn wel een aantal bestemmingen die verder weg zijn die ik weleens zou willen bezoeken. Voorbeelden daarvan zijn: Roemenië, Estland, Zweden en Oekraïne (als de oorlog voorbij is). Ik zou voor deze bestemmingen wel het vliegtuig pakken, maar dan zou ik ook echt genieten van mijn vakantie en alles eruit halen wat erin zit.

Als ik ergens binnen een dag met de trein kan komen, pak ik liever de trein. Berlijn in 2019 deed ik met de trein, en ik zou nog met een vriend naar Londen, wat we vanwege corona hebben gecanceld. We zouden met de trein gaan.

Ik zou best wel wat meer willen betalen voor een klimaatvriendelijkere reis.

Dat was het weer voor nu. Zoals jullie lezen leef ik niet extreem milieubewust, maar ik let zeker op het een en ander. Ik ben benieuwd of jullie er iets uit hebben kunnen halen wat voor jullie goed werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *