2022 is alweer ten einde!

2022 was een jaar waarin veel gebeurde. Corona, oorlog in Oekraïne, het schandaal bij The Voice, boerenprotesten, inflatie, hoge energieprijzen, enzovoorts. Zaken die mij natuurlijk ook niet koud lieten/laten. Hoe is dit jaar voor mij geweest? Wat heb ik allemaal gedaan en geleerd? Lees het snel!

Foto door Designecologist: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/foto-van-vuurwerk-2526105/

Vrijwilligerswerk

Mijn vrijwiligerswerk bij een school voor inburgeringslessen ging ondanks de lockdown van begin dit jaar gewoon door. De mondkapjes moesten op in de gangen van de school en in de bibliotheek, maar dat was het dan ook wel.

Verder heb ik dit jaar nog gewerkt met een groepje asielzoekers en een man uit Polen. Allemaal wilden ze Nederlands leren en ik ben blij dat ik ze heb kunnen helpen.

Ik was blij dat ik ondanks de lockdown actief kon blijven. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 viel min of meer mijn complete daginvulling weg, en dat was behoorlijk pittig.

Oriëntatie op opleiding

In het voorjaar woonde ik twee online open dagen van de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen bij. Ik twijfelde nog even tussen de opleidingen Vertaler Duits en Vertaler Russisch, maar toen Poetin Oekraïne binnenviel was de keuze gemaakt: vertaler Duits. Bovendien had ik voor mijn gevoel te weinig tijd om mijn taalniveau Russisch voor september op het startniveau van de opleiding te krijgen.

Later in het voorjaar volgde ik een proefles en toen wist ik het zeker: dit is het.

Psycholoog

Laat ik niet vergeten dat ik begin dit jaar ook startte met mijn behandeling bij de psycholoog, na een lang vooronderzoek. Inmiddels kan ik zeggen dat ik beter kan omgaan met hinderlijke gedachten. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om de gedachten van een afstandje te bekijken en om situaties uit het perspectief van een ander te bekijken. Vroeger gaf ik mezelf van alles de schuld, nu weet ik situaties veel beter te relativeren en besef ik dat niet altijd alles maar aan mij ligt.

Oogziekenhuis

In april moest ik weer naar het Oogzienhuis in Rotterdam voor een oogonderzoek. De behandeling was precies een jaar geleden. Alles zag er goed uit en er was geen achteruitgang.

Het hele verhaal lezen? Hier vind je de blog.

2022: het jaar van de zelfliefde

2021 was een ingewikkeld liefdesjaar. In de zomer van dat jaar begon een leuk date-avontuur wat uiteindelijk niet zo leuk afliep. Toen ik keek naar wat het met mij deed besloot ik dat ik anders wilde omgaan met daten. Ik verdween tijdelijk van de datingwebsites en ik besloot twee boeken te gaan lezen die mijn kijk op de liefde en mijn omgang met verliefdheid moesten veranderen.

Ik heb veel meer geleerd om van mezelf te houden en om meer in het hier en nu te leven. Ik heb veel geleerd over waarom mensen elkaar aantrekken. Ik heb me daarnaast gericht op andere zaken dan de liefde en de boeken hebben mij nuttige inzichten gegeven.

In april had ik toch nog een date en dat werd uiteindelijk niets. Nou ja, geeft niet, helemaal prima. Weer een ervaring rijker.

Geluk begint niet bij een relatie, het begint bij jezelf. Het klinkt als een cliché, maar het is echt zo.

Dit alles wil niet zeggen dat ik geen relatie meer hoef, maar ik heb er een andere kijk op gekregen. Ik ben tevreden over mijn leven en ik zou het leuk vinden om dat met iemand te kunnen delen. Mocht die leuke jongen of man er echter niet komen, dan is dat ook helemaal prima.

Geen autismegerelateerde begeleiding meer

Ik kreeg sinds ik klein was al begeleiding en ondersteuning om te leren omgaan met mijn autisme. De laatste jaren kreeg ik dat van een coach die als zelfstandige werkte. Zij deelde dit voorjaar mee dat ze wilde stoppen met haar onderneming. Ik moest dus iemand anders zoeken. We kwamen samen tot de conclusie dat ik dat eigenlijk helemaal niet meer nodig had.

Sinds de coach vanaf juli is gestopt heb ik geen begeleider meer op het gebied van autisme en tot nu toe gaat alles hartstikke goed. Een behoorlijke mijlpaal weer!

Start van de opleiding

In september was het zover: na een saaie zomervakantie startte ik met mijn opleiding tot Vertaler Duits aan de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen. Tot nu toe gaat het goed. De studie is goed te doen, de medestudenten en de docenten zijn aardig en de vakken zijn leuk.

Door deze studie is mijn gevoel dat ik ertoe doe toegenomen. Ik vind het ook fijn dat men op de opleiding niet onnodig aandacht besteedt aan mijn beperking. Tot slot leerde ik dat mensen helemaal niet zoveel met mij bezig zijn als ik altijd heb gedacht. Ik dacht altijd dat mensen continu op mij letten, maar dat valt gelukkig wel mee.

Eindelijk heb ik het gevoel dat ik ergens naartoe werk. Na mijn opleiding hoop ik als freelance vertaler aan de slag te gaan.

En weet je? Ik voel me op deze school gewoon Meindert. Geen autist of whatever, gewoon Meindert. Zo fijn!

Vergeet één ding nooit: altijd je hart volgen!

Mede door de opleiding schrijf ik minder op mijn website. Ik ga er echter zeker niet mee stoppen, er zal alleen niet zo vaak meer wat verschijnen.

2022 was echt niet alleen maar een leuk jaar. Er waren ook zeker wel mindere dingen, maar ik heb ook weer grote ontwikkelingen doorgemaakt waar ik oprecht trots op ben. Een veel beter zelfbeeld, geen begeleiding en coaching meer voor mijn autisme en het begin van een nieuwe opleiding waar ik me helemaal thuis voel. Wat zal 2023 in petto hebben? We zullen het zien. Gelukkig nieuwjaar iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *