De ultieme Gewoon Meindert superbespaargids!

Onlangs ben ik geïnterviewd voor de rubriek Superbespaarders van het AD (lees het artikel hier). Ik heb mij hiervoor aangemeld, omdat ik mensen wil laten zien hoe ik ondanks mijn beperkte inkomen toch kan rondkomen. Het artikel vertelt echter niet alles over hoe ik met geld omga. Daarom besloot ik het volgende artikel te schrijven waarin ik je een nog completer en duidelijker beeld geef over hoe ik mijn geldzaken regel. Hopelijk haal je hier een boel inspiratie uit!

Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/euro-pond-bankbiljet-lot-259251/

Allereerst mijn belangrijkste tips:

 • Maak en houd overzicht. Houd je inkomsten en uitgaven netjes bij in bijvoorbeeld Excel of in een schrift. In Excel kun je een werkblad maken voor je vaste uitgaven en een voor je variabele uitgaven. Als je overzicht over je financiën hebt, zie je precies waar je te veel aan uitgeeft en waar je op kunt besparen. Je kunt meteen ‘bijsturen’ als het financieel de verkeerde kant opgaat.
 • Bespaar juist wél op de kleine dingen. Ik denk dat veel mensen dit niet doen omdat ze het te veel moeite vinden. Veel mensen vinden het het niet waard om een vergelijkingssite ondersteboven te keren om een paar euro per maand te besparen op een verzekering. Echter, als je de tijd neemt om op een aantal kleine uitgaven een paar euro per maand te besparen levert dit je al gauw een paar tientjes per maand op, en dat loont zeker als je een laag inkomen hebt.
 • Besef dat we bepaalde luxe dingen normaal zijn gaan vinden. Een voorbeeld: een auto voor de deur hebben staan is fijn en makkelijk en we vinden dit tegenwoordig heel normaal. Echter, dit is pas sinds een aantal decennia het geval. Sommige mensen hebben ‘m echt nodig, maar voor velen is een auto gewoon luxe en gemak. Wellicht kan jouw exemplaar de deur uit en kun je je verplaatsen met de fiets en het ov? Op vakantie gaan is net zo iets. Tegenwoordig doen we alsof we niet zonder kunnen. En ja, het is ook leuk! Echter, honderd jaar geleden was het al een uitzonderlijke luxe om een weekendje aan de Nederlandse kust door te brengen. Besef eens in wat voor tijd we leven, en je zult veel meer stilstaan bij bepaalde dingen. Misschien zul je minder geneigd zijn om bepaalde uitgaven te doen, omdat je inziet dat ze helemaal niet zo ‘noodzakelijk’ zijn als je denkt.

Boodschappen

Wat betreft de boodschappen is het verstandig om op de aanbiedingen te letten. Een makkelijke manier om dat te doen is om elke week de folder van je vaste supermarkt door te nemen en de (relevante!) aanbiedingen op te schrijven. Aan de hand daarvan kun je je weekboodschappen plannen en je maaltijden samenstellen. Zelf neem ik de folder voor de volgende week altijd in het weekend door.

Relevante aanbiedingen zijn aanbiedingen die je ook echt wat opleveren. Brood kopen we (bijna) allemaal, dus als dat in de aanbieding is, is dat voor de meesten van ons relevant. Een voorbeeld van een niet-relevante aanbieding: de tweede fles wijn gratis als je toch nooit wijn drinkt.

Sommige producten, zoals wasmiddel, kun je het beste altijd in de aanbieding kopen. Koop het bijvoorbeeld bij Kruidvat, de Action of bij Bol.com. Om te bepalen hoeveel je betaalt per wasbeurt kun je de totaalprijs van de aanbieding delen door het totaal aantal wasbeurten van de aanbieding. Bijvoorbeeld: 12 euro voor 3 flessen Robijn wasmiddel met elk 20 wasbeurten: 3 x 20 = 60 wasbeurten in totaal. 12 : 60 = €0,20 per wasbeurt.

Nog een tip: stop of minder met ongezonde producten zoals frisdrank, alcohol en tabak. Ik wil je echter aanraden om jezelf wel af en toe te trakteren. Als je nooit meer iets lekkers koopt, maak je het jezelf onnodig moeilijk. Koop af en toe gewoon een lekkere zak chips.

Tot slot:

 • Gooi brood standaard in de vriezer en haal er sneetjes uit als je gaat eten. Zo raakt je brood nooit over datum en hoef je niets weg te gooien.
 • Kook voor twee of drie dagen tegelijk.
 • Zelf koken is veel goedkoper dan eten bestellen. Is laatstgenoemde een makkelijke gewoonte geworden? Probeer te minderen.

Verzekeringen

Ik heb het al een beetje genoemd, maar: neem de moeite om die vergelijkingssites eens ondersteboven te keren. Die paar euro is het echt wel waard, zeker in deze tijd. Misschien kun je een bepaalde verzekering ergens anders goedkoper afsluiten of ben je dubbel verzekerd. En richting het einde van het jaar kun je ook weer zorgverzekeringen vergelijken. Doe dat ieder jaar opnieuw om te kijken of je een goedkopere kunt afsluiten.

Vergelijk je overige verzekeringen eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld iedere twee jaar.

Energie

Tja, dit is een lastige. Energie is tegenwoordig hartstikke duur. Als je de mogelijkheid hebt, zijn energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp natuurlijk goede investeringen. Echter kan niet iedereen zich die veroorloven. Voor veel mensen, en eigenlijk voor iedereen, is zoveel mogelijk energie besparen daarom belangrijk. Ik zal de tips puntsgewijs opsommen:

 • Verwarm alleen in de ruimtes waar je vaak komt, zoals de woonkamer en je eventuele werkkamer. Je slaapkamer en je badkamer hoef je echt niet te verwarmen. Draai in deze ruimtes de verwarming op de vorstvrije stand (sterretje), zodat de leidingen in de winter niet bevriezen
 • Vervang je oude gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen
 • Koop een fleecevest en zet de verwarming op maximaal 19 graden
 • Breng radiatorfolie aan achter de verwarming
 • Tochtstrips aanbrengen
 • Douche om de dag, elke dag douchen is ook nog eens slecht voor je huid
 • Douche kort
 • Trek de stekker uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt
 • Zet de wasmachine zo vaak mogelijk op 30 graden, de ecostand en een zo laag mogelijk toerental

Ik geef vooral tips om te besparen op verwarmingskosten. Het grootste deel van de energiekosten gaat namelijk naar de centrale verwarming, dus als je wilt beginnen met het toepassen van een paar tips: begin met de verwarming.

Kleding

Veel kleding kopen is totaal onnodig en slecht voor het milieu.

 • Koop alleen kleding als je echt wat nieuws nodig hebt;
 • Koop kwalitatief goede kleding die lang meegaat. Op de korte termijn misschien wat duurder, maar op de lange termijn kan het juist geld schelen doordat je minder vaak iets nieuws nodig hebt;
 • Feestje? Kijk of je kleding kunt lenen of huren.

Openbaar vervoer

Besparen op openbaar vervoer (en autorijden) kan natuurlijk door minder te reizen. Duh.

Wat betreft openbaar vervoer is het goed om uit te rekenen of een abonnement goedkoper kan zijn. De NS biedt verschillende abonnementen en ook andere vervoerders doen dit. Neem eens een kijkje op de website van de vervoerders waarmee jij vaak reist. Voor mij is dat bijvoorbeeld Connexxion/OV Regio IJsselmond. Zie hier het overzicht van abonnementen op hun website.

Als ik met de bus reis, doe ik dat vaak in de daluren. Ik heb berekend dat het abonnement Dal Voordeel Oost Bus Jaar voor mij echt wel zoden aan de dijk zet. Die paar euro is dus eerst een kleine investering, maar die verdien ik al snel terug. Verder heb ik een Dal Voordeelabonnement van NS.

Gelijk uitrekenen of je treinkosten omlaag kunnen? Zie hier alle NS-abonnementen.

Meer inkomen

Toch meer inkomen nodig? Er zijn veel manieren om bij te verdienen, bijvoorbeeld bijles geven aan middelbare scholieren, inpakwerk, schoonmaken bij oude mensen of artikelen schrijven. Google eens op: ‘manieren om bij te verdienen’ of ‘manieren om geld te verdienen’ en kijk of er iets is wat bij je past. Ik wil binnenkort waarschijnlijk bijles gaan geven om een extra zakcentje te verdienen.

Je kunt ook kijken of je recht hebt op toeslagen. Kijk bijvoorbeeld op de website van de Belastingdienst of je recht heb op zorgtoeslag. Veel mbo-studenten bijvoorbeeld laten dit geld liggen. Zonde!

Gelijk checken of je misschien zorgtoeslag kunt krijgen? Op deze pagina vind je een link.

Ook de gemeente biedt tegemoetkomingen, zoals een individuele inkomenstoeslag of een tegemoetkoming chronisch zieken & gehandicapten. Het kan lonen om hiernaar te informeren. Zet je schaamte en trots opzij (ja, ik weet het, dat is niet altijd leuk) en kijk wat er te halen valt.

Nog wat laatste, willekeurige tips:

 • Zorg goed voor je gebit, het scheelt tandartskosten;
 • Om dezelfde reden: eet en drink minder suiker;
 • Kijk of je spullen kunt verkopen op Marktplaats;
 • Betaal je zorgverzekering in een keer, dat scheelt je een paar procent op je jaarpremie;
 • Of het nou onbeschoft is of niet: stop met fooien geven of geef minder;
 • Bespaar op uitjes. Een boswandeling is gratis. Ga naar het strand in plaats van naar het zwembad;
 • Zet je termijnbedrag van de energieaanbieder niet laag om geld te besparen. Het geld dat je nu niet uitgeeft, betaal je later toch wel als je straks een afrekening krijgt;
 • Bespaar niet op je gezondheid! Blijf bijvoorbeeld gewoon naar de tandarts gaan en koop gewoon fruit.

Oh ja, en nog even dit

Deze checklist van soChicken vind ik zelf fantastisch. Deze gaat je ook ongetwijfeld helpen om geld te besparen. Daarnaast biedt de website https://porterenee.nl een boel artikelen en blogs die je kunnen helpen om te besparen en je financiën op orde te krijgen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen om wat geld te besparen. Ik weet dat er veel mensen zijn die het tegenwoordig financieel zwaar hebben, en ik wil graag iets doen. Misschien ga ik deze bespaargids nog aanvullen. Voor nu wens ik je veel financiële onbezorgdheid toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *