Mijn Eurovisie op toen

Het Eurovisiesongfestival. We weten het allemaal. Het gaat dit jaar niet door vanwege de coronapandemie. Sinds twee jaar schrijf ik elk jaar een blogje op mijn Facebookpagina waarin ik mijn mening geef over de liedjes uit de finale. Dit jaar kies ik ervoor om over alle liedjes die gezongen zouden worden mijn mening te geven. Ik zal hier drie blogs aan wijden, aangezien het gaat om 41 liedjes, en dat zijn er nogal veel voor één blog.

Maar eerst: een terugblik! In deze blog wil ik het hebben over een aantal liedjes die de afgelopen jaren indruk op mij hebben gemaakt, of die mij om een andere reden zijn bijgebleven.

Tulia – Fire of Love (Pali się)

We beginnen bij de Poolse inzending van vorig jaar. Het haalde de finale helaas niet. Ik vind dit jammer, aangezien ik vind dat dit nummer heel goed in elkaar zit. Er is goed over nagedacht, het is een mix van traditionele Poolse muziek en moderne Westerse muziek. De gebruikte akkoorden in combinatie met de melodie bewijzen dat dit echt een muzikaal huzarenstukje is. Naar mijn mening is het erg jammer dat het traditionele element in het nummer niet gewaardeerd werd.

Nina Kraljić – Lighthouse

In 2016 haalde Nina Kraljić de drieëntwintigste plaats in de finale namens Kroatië. De liveperformances lieten helaas iets te wensen over, want Nina zong niet helemaal zuiver en de jurk deed naar mijn mening afbreuk aan de schoonheid van het lied en de zangeres zelf. De boodschap in dit liedje is dat als alle hoop verloren lijkt, je je altijd aan iets kunt vastklampen. Nina denkt bij het nummer zelf aan vrienden van haar die op een schip werken en lang van huis zijn, en zaken als heimwee die daarbij komen kijken. Ze denkt ook aan vluchtelingen.

Wat ik zo mooi vind aan dit nummer is onder andere de inspirerende tekst: er is altijd wel hoop en licht in donkere tijden. Iets wat vooral in deze tijd een nuttige boodschap is. Verder vind ik de mix van muziekstijlen erg mooi (ik hou enorm van die Balkansound). Tot slot mijn bewondering voor de dynamiek en de dosering van de zang: in het begin nog vrij zacht, maar daarna gaat de rem eraf. De emoties doen vervolgens hun werk. Gisteren luisterde ik het nummer nog en ik moest mijn tranen tegenhouden (en dat overkomt mij niet vaak bij muziek!). Lighthouse is niet voor niets mijn favoriete Songfestivallied tot nu toe.

Ik heb maar even geen filmpje van een live-performance in mijn blogje geplakt, want die vielen tegen.

Hatari – Hatrið mun sigra

Tja, mag ik? Vreemd genoeg is dit een guilty pleasure en hij stond gisteren zelfs nog op repeat. Ik zal haarfijn uitleggen waarom ik nog steeds naar het IJslandse finalelied (tiende plaats) van vorig jaar luister. Naar mijn mening is dit zo absurd dat het goed is. Muzikaal gezien vind ik dat het geniaal in elkaar zit. Er zitten zelfs SM-geluiden in de percussie verwerkt. Realiseer je, lieve lezer, dat hier heel goed over nagedacht is!

Verder geeft de klank van het nummer mij een soort adrenaline-kick. Tja, ik ben iemand die trekjes heeft die je niet van mij verwacht.

Uiteraard sta ik niet achter een boodschap als ‘haat zal zegevieren’. Met liefde bereiken we immers veel meer toch. Antikapitalisme vind ik echter zo gek nog niet. In onze (normale) wereld lijkt bijna alles om geld te draaien, en dat ten koste van ons milieu, ons klimaat en bepaalde volkeren op onze wereld. Geld is niet het belangrijkste. Liefde, geluk en gezondheid, dat is waar het om gaat.

Het is overigens jammer dat Hatari ondanks hun antikapitalistische boodschap wel een frisdrankbedrijf heeft opgericht. Tja, dat klopt natuurlijk niet helemaal!

EQUINOX – Bones

Bulgarije, 2018, nummer 14 in de finale. Wat mij pakt in dit liedje zijn de feilloze harmonieën, de Balkansound (ja, daar is ie weer) en de onderscheidende achtergrondmuziek.

Gaitana – Be my guest

Dit nummer leverde Oekraïne een vijftiende plek op in de finale van 2012. Zo’n goed nummer vind ik het niet en de tekst raakt mij niet zozeer. Echter, dit nummer heeft – vind ik – een of andere Songfestival-mooiweervibe, om het zo maar even te zeggen. Als ik het hoor, krijg ik zin om op vakantie te gaan naar een of ander mooi Balkanoord (terwijl ik nog nooit op de Balkan geweest ben. Ik weet dus verder niet hoe het er daar uitziet).

Michael Schulte – You let me walk alone

Michael Schulte eindigde voor Duitsland op nummer 4 tijdens de finale van 2018. Wat ik zo mooi vind is de dankbaarheid voor zijn vader, terwijl hij hem niet eens gekend heeft. Tijdens de live-uitvoering breekt hij niet, en toch weet hij de boodschap over te brengen, en dat met een zalige, warme stem.

Ik heb het nummer voor mijn zanglessen geoefend, en ik bedacht me: als ik het ooit live ga zingen, dan draag ik het op aan mijn opa aan mijn moeders kant. Hij kreeg een hersenbloeding toen ik drie jaar was en hij overleed toen ik twaalf was. Ik heb hem nooit goed gekend, maar ik heb veel talenten en interesses van hem geërfd. Hij sprak veel talen en hij was muzikaal. Soms zou ik willen dat ik kennis en passie met hem had kunnen uitwisselen.

Uiteraard zijn er nog zoveel andere leuke Songfestivalliedjes, maar ik heb er voor nu enkele gekozen. Misschien schrijf ik later nog zo’n blogje.

Welk Songfestivalnummer deed iets met jou en waarom?

Oh ja, laten we hopen dat het Songfestival volgend jaar wel gewoon doorgaat, en anders in 2022! Nu is er even iets anders dat prioriteit heeft, maar zoals Nina Kraljić zingt: er is altijd hoop en licht in donkere tijden!!!

Bronnenlijst

https://eurovision.tv/event/tel-aviv-2019/first-semi-final

https://eurovision.tv/story/croatia-nina-kraljic-will-sing-lighthouse

https://eurovision.tv/event/stockholm-2016/grand-final

https://www.youtube.com/watch?v=8QUM-_EbE2o

https://www.youtube.com/watch?v=U6bmKB3SHPY

https://eurovision.tv/participant/hatari

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hatari_(band)

https://eurovision.tv/event/tel-aviv-2019/grand-final

https://eurovision.tv/event/lisbon-2018/grand-final

https://eurovision.tv/participant/michael-schulte

https://www.youtube.com/watch?v=N4YwSy4Q9k0

https://eurovision.tv/participant/gaitana

https://eurovision.tv/event/baku-2012/grand-final

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *