Eurovisiesongfestival 2022 – Voorbeschouwing #3

Het is weer bijna zover: het Eurovisiesongfestival! Dit jaar vindt het feest plaats in Turijn, Italië. Alle liedjes zijn bekend, dus het leek mij tijd voor een voorbeschouwing. Ik zou twee blogjes schrijven, met daarin mijn voorspellingen van vijf liedjes per blog. Ik had zin om er een derde aan toe te voegen, dus hier is blog nummer 3!

Eerst nog nummer 1 en nummer 2 lezen? Klik hier voor blog 1 en hier voor blog 2.

De bovenkant van de Mole Antonelliana in gaststad Turijn. Foto door Stefano Parisi via Pexels

Zweden: Cornelia Jakobs – Hold me Closer

Zweden is een echt Songfestivalland, en ook dit jaar sturen ze weer een liedje van formaat. Cornelia Jakobs zingt over het ontmoeten van een leuk iemand op het verkeerde moment. Ze brengt het nummer heel gevoelig.

De boodschap wordt wat mij betreft geloofwaardig gebracht. Daarnaast spreekt het nummer mij ook persoonlijk aan, omdat ik zelf ook eens het gevoel heb gehad dat ik iemand op het verkeerde moment heb ontmoet. Ik weet hoe ontzettend vervelend dit voelt.

De bookmakers zijn enthousiast en ik ook. Een top-3-notering moet toch wel lukken!

België: Jérémie Makiese – Miss You

Yes, tijd om kritisch te zijn op de zuiderburen! Nee, grapje. Dat doen we niet, want België mag dan wel klein zijn, het land barst van het muzikale talent.

Begin vorig jaar maakten we kennis met Jérémie Makiese. Hij blies de coaches van The Voice Belgique omver en won uiteindelijk het programma. Later dat jaar werd hij aangewezen om dit jaar naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Dat doet hij met een R&B-nummer dat lijkt te gaan over het niet kunnen loslaten van een verbroken liefde. Oh jee, weer zo’n herkenbaar onderwerp…

Dit lied is hartstikke groovy, en wie vorig jaar naar The Voice Belgique heeft gekeken weet wat voor uitzonderlijk talent Jérémie is. Hij zingt veel verschillende genres.

Jérémie Makiese verdient wat mij betreft een top-10-notering, maar als ik naar de concurrentie kijk, voorspel ik een eindnotering rond de 15 in de finale. Ach ja, ook niet slecht!

Cyprus: Andromache – Ela

Cyprus kiest dit jaar ook voor iemand die bekend werd door een deelname aan de talentenjacht met rode stoelen: Andromache Dimitropoulou. Ze deed mee aan The Voice of Greece in 2015.

Het nummer bevat een paar zinnen in het Grieks. Ik vind het een mooie taal, dus daar maak je me blij mee. Ik moet echter zeggen dat ik dit nummer niet erg sterk vind. De tekst is niet bijster origineel en het percussieriedeltje wordt tegenwoordig wel erg vaak gebruikt in de popmuziek.

Volgens de bookmakers gaat het erom spannen of Cyprus zich zal kwalificeren voor de finale, en ik denk dat ook. Daarnaast denk ik dat de act de doorslag zal geven.

Als Cyprus zich weet te kwalificeren, denk ik dat ze zullen eindigen in de achterhoede, hooguit nummer 19 of 20.

Letland: Citi Zēni – Eat Your Salad

Letland. Een land dat wel een aantal goede resultaten boekte, maar ook vaak genoeg strandde in de halve finale. Vorig jaar eindigde Letland zelfs helemaal onderaan in de tweede halve finale. Het is aannemelijk dat ze dat nu absoluut willen voorkomen. De groep Citi Zēni moet dat klusje straks gaan klaren.

Het liedje is ontzettend vrolijk en sprak me meteen aan, mede doordat het gaat over klimaatbewust leven, iets wat ik zelf ook erg belangrijk vind. De boodschap wordt op een energieke manier gebracht en stilzitten is onmogelijk als de jongens optreden.

Wat ik mij afvraag is of de boodschap wel gaat overkomen. Veel mensen zitten helaas niet te wachten op de boodschap ‘leef klimaatbewuster’, want velen onder ons willen hun leefstijl liever niet aanpassen. Daarnaast denk ik dat het feit dat het funk-genre toch een beetje vergane glorie is een rol gaat spelen. Ik gun Letland écht een plekje in de finale, maar ik ben bang dat ze wederom misgrijpen. Als ze de finale halen, denk ik dat ze daarbinnen ergens onderaan gaan eindigen.

Italië: Mahmood & Blanco – Brividi

Ik sluit af met gastland Italië. Mahmood mag na zijn tweede plaats op het Eurovisiesongfestival van 2019 weer een nieuwe poging wagen, ditmaal samen met Blanco.

In dit nummer laten twee mannen zich van hun kwetsbare kant zien. Ze zingen over angsten die kunnen spelen in de liefde.

Een leuk feitje is dat de videoclip is opgenomen in Amsterdam.

Het lied is duidelijk doorspekt met vele emoties. Beide heren kunnen die zeker overbrengen. Ik geloof wel dat mensen hier echt wel iets bij gaan voelen.

Het nummer heeft al grote successen behaald, dus een top-3-notering lijkt gegarandeerd. Pakt Italië voor de tweede keer op rij de winst? Dat zou zomaar kunnen!

Dat was mijn voorbeschouwing, maar nu echt! Het songfestival is leuk, maar ik wil niet alleen maar daarover schrijven. Als het songfestival is afgelopen zal ik nog een beoordeling schrijven. Ik ga er sowieso goed voor zitten!

Waar heb ik mijn informatie vandaan gehaald?

https://eurovision.tv/participant/cornelia-jakobs-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/jeremie-makiese-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/andromache-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovisionworld.com/odds/eurovision-semi-final-2, geraadpleegd op 27 en 28 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/citi-zeni-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/mahmood-and-blanco-22, geraadpleegd op 28 april 2022.

https://eurostory.nl/italie-eurovisie-songfestival-2022/, geraadpleegd op 28 april 2022.

https://eurovisionworld.com/odds/eurovision, deze website raadpleeg ik dagelijks tot het songfestival voorbij is.

Eén gedachte over “Eurovisiesongfestival 2022 – Voorbeschouwing #3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *