Eurovisiesongfestival 2022 – Voorbeschouwing #2

Over ongeveer een maand is het weer zover: het Eurovisiesongfestival! Dit jaar zakt het festijn af tot net onder de Alpen: Turijn. Alle liedjes zijn bekend, dus het leek mij tijd voor een voorbeschouwing. Ik behandel tien liedjes in twee blogjes. Dit is de tweede blog.

Eerst nog blog nummer 1 lezen? Je vindt hem hier.

Gaststad Turijn. Foto door Federico via Pexels

Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania

Ondanks de oorlog is het de bedoeling dat Oekraïne er dit jaar gewoon weer bij is. Voor de tweede keer op rij doen ze mee met een liedje in hun eigen taal dat een eerbetoon is aan de moeder van een van de bandleden. Het nummer groeide uit tot een strijdlied, het is te horen onder  TikTok-filmpjes over de oorlog.

De bookmakers voorspellen op dit moment een aardige kans dat Oekraïne gaat winnen. Deze voorspelling is echter op weinig gebaseerd.

Maar goed, wat is mijn voorspelling? Ik denk dat veel mensen op Oekraïne gaan stemmen vanuit sentiment. Oekraïne zal zeker wel een hoge positie halen, maar de kans op een overwinning schat ik niet groot, aangezien de jury nog weleens weinig punten kan gaan geven. Dat zeg ik, omdat ik het onderstaande live-optreden niet zo goed vind. De zanger zingt niet erg zuiver, hij haalt de hoge noten vaak niet eens. Daarnaast heeft Oekraïne wat mij betreft veel concurrentie van landen als Zweden, het Verenigd Koninkijk en Italië. Die landen gaan het bij de jury sowieso een stuk beter doen.

Om een lang verhaal kort te maken: ik denk dat Oekraïne hoog gaat eindigen, maar de winst is niet gegarandeerd. Het zal grotendeels afhankelijk zijn van wat de jury beslist.

Wisten jullie trouwens dat Kalush Orchestra eigenlijk helemaal niet naar het Songfestival zou gaan? De oorspronkelijke winnares, Alina Pash, trok zich terug nadat bleek dat ze op de Krim was geweest en zich niet aan de regels had gehouden. Haar liedje vond ik overigens veel beter.

Duitsland: Malik Harris – Rockstars

Duitsland komt met een emotioneel nummer, je zou denken dat de zanger met depressies kampt/kampte. Het rappen doet denken aan Eminem, het gaat er nogal heftig aan toe en het maakt indruk.

Dit nummer is simpelweg niet echt mijn smaak, dat komt onder andere door het zeer aanwezige Amerikaanse accent van de zanger. Sowieso vind ik het hele nummer iets te ‘Amerikaans’. Ik vraag me af of Europa daar wel op zit te wachten.

Ik voorspel een lage plaats in de finale, misschien zelfs wel de laatste plek, aangezien de liedjes die bij de bookmakers een lagere winkans hebben wat mij betreft voornamelijk slechts halvefinalemateriaal zijn.

Estland: STEFAN – Hope

Estland. Waarom Estland? Omdat Estland leuk is. Ik wil er een keer naartoe en Estland heeft het in het verleden vaak goed gedaan op het Songfestival. Hoe gaan ze het dit jaar doen?

Nadat Uku Suviste vorig jaar de finale misliep is het dit jaar aan STEFAN om wel weer een plekje in de Grand Final te bemachtigen. Ik denk dat dat wel goedkomt. Het liedje klinkt lekker zomers, lekker positief en het is een mix van een beetje country en gospel met daarbij een beetje Dermot Kennedy.

Mensen gaan dit wel leuk vinden, daarnaast is Stefan geen onknappe man. Een hoge notering zal het wel niet worden, maar een finaleplaats – zoals ik al heb gezegd – vast wel. Een plekje rond de 20 voorspel ik.

Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder – Space Man

Yes! Ze beginnen het te snappen! De Britten gaan het dit jaar goed doen!

Sam Ryder is een TikTok-fenomeen met een ongelooflijke stem. Hij is goed in het geven van een energieke performance. Het nummer ligt goed in het gehoor, het doet mij een beetje denken aan James Morrison, een zanger die ik vroeger erg goed vond. Daarnaast word ik gewoon blij als ik naar Sam Ryder kijk, hij lijkt me een leuke, sympathieke gast en hij heeft zulk mooi haar! Zijn voorkomen en uitstraling gaan hem vast veel stemmen opleveren.

Dit is gewoon top! De bookmakers voorspellen een hoge positie, en ik denk ook dat dit lied op z’n minst in de top 10 belandt. De top 5 zou nog weleens heel goed kunnen, en dat is de Britten eerlijk gezegd wel gegund na een aantal jaren van minder succes.

Nederland: S10 – De Diepte

Ons eigen landje kon natuurlijk niet ontbreken in deze serie!

Veel mensen zagen het al lange tijd aankomen: S10 gaat ons land dit jaar vertegenwoordigen. Dat doet ze met een diepgaand liedje. Het is onder andere een liefdesbrief aan haar eigen verdriet, waarvan ze vindt dat het er mag zijn. Dat vind ik nou ook. Iedereen heeft zo zijn gevoelens, echt iedereen, en dat mag gewoon gezien en gehoord worden. S10 wil die gevoelens niet meer wegstoppen, en zelf heb ik die keuze ook gemaakt. Ik vind het moedig van mezelf, dus ook moedig van S10.

Ik vind het liedje echt boven verwachting. Er zit wel iets te veel ‘oe’ en ‘aa’ in, maar ik denk wel dat S10 succes gaat boeken. Veel buitenlanders vinden onze taal immers mooi, en je hoeft geen Nederlands te verstaan om iets bij dit lied te voelen. Bij de bookmakers staat S10 momenteel op een negende plaats. Ik voorspel een positie tussen de 10 en de 15. Sowieso finalemateriaal.

Dat was ‘m weer. Het was mijn bedoeling om twee Songfestival-voorbeschouwingen te schrijven, maar ik overweeg er nog een derde aan toe te voegen. Stee tjoent!

Waar heb ik mijn informatie vandaan gehaald?

https://www.bnnvara.nl/artikelen/waar-gaat-s10s-nummer-de-diepte-over, geraadpleegd op 11 april 2022

https://eurovision.tv/participant/kalush-orchestra-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://www.nu.nl/songfestival/6188317/hoe-de-oekraiense-songfestival-inzending-naast-favoriet-ook-een-strijdlied-werd.html, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovision.tv/participant/malik-harris-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovision.tv/participant/stefan-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovision.tv/participant/sam-ryder-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovisionworld.com/odds/eurovision, deze website raadpleeg ik dagelijks tot het songfestival voorbij is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *