Eurovisiesongfestival 2022 – Voorbeschouwing #1

Over anderhalve maand is het weer zover: het Eurovisiesongfestival! Dit jaar zakt het festijn af tot net onder de Alpen: Turijn. Inmiddels zijn alle liedjes bekendgemaakt, dus leek het mij tijd voor een voorbeschouwing. Ik behandel tien liedjes in twee blogjes. Dit is de eerste blog.

Update 15 april 2022: Deel 2 is er nu ook! Lees hem hier.

Een kiekje gemaakt in gaststad Turijn. Foto door Stefano Parisi via Pexels

Noorwegen: Subwoolfer – Give that wolf a banana

De Noren sturen twee mannen met wolvenmaskers naar de volgende editie van het grootste muziekevenement ter wereld. We weten niet eens wie er onder de maskers zitten…

Eerste reactie? Tja, wat moeten we hier nou van vinden? Ergens denk ik: wat is dit nou weer? Eerlijk gezegd vind ik dit wel een grappig liedje. Het gaat werkelijk nergens over, maar wat maakt het uit? Even een leuke afleiding in het leven dat niet altijd makkelijk is. Beide heren zingen live goed. Het nummer klinkt lekker vrolijk, up-tempo en zomers. De wedkantoren voorspellen momenteel dat deze creatievelingen boven ‘onze’ S10 gaan eindigen. Terecht? Moeilijk te zeggen, want het is echt appels met peren vergelijken. Ik voorspel dat ze ergens rond de tiende plaats gaan eindigen.

Polen: Ochman – River

Krystian Ochman won in 2020 de eerste corona-editie van The Voice of Poland en trekt in mei naar Italië om een liedje te zingen. Aan hem de taak om Polen na drie misgelopen finales weer een goede score te bezorgen. Wat mij betreft gaat hem dat prima lukken. Krystian heeft een opvallende, opera-achtige stem en hij combineert meerdere muziekstijlen, wat al erg interessant is. Zijn nummer is niet erg origineel, maar het bleef bij mij wel meteen hangen. De piano-intro vond ik al meteen veelbelovend. Mijn voorspelling: minstens een top-10-notering, maar het Songfestival zal volgend jaar niet in Polen plaatsvinden.

Luister trouwens ook eens naar Ochmans andere nummers, daar zitten echt goede tussen!

Frankrijk: Alvan & Ahez – Fulenn

Na Barbara Pravi komt Frankrijk nu met iets compleet anders: een electrofolknummer gezongen in het Bretons. Ik vind dit leuk. Folkmuziek combineren met moderne muziek vereist creativiteit, daarnaast vind ik het fantastisch dat deze mensen een stukje van hun niet al te bekende cultuur met de wereld willen delen. Dit nummer past ook mooi in het rijtje van Shum van Go_A (Oekraïne 2021) en Fire of love (Pali się) van Tulia (Polen 2019). Die twee inzendingen vond ik ook erg goed. Van mij mag dit zeker in de top 10 eindigen, ik verwacht een eindnotering rond de 10.

Bulgarije: Intelligent Music Project – Intention

Deze Bulgaarse ‘superband’ met wisselende samenstelling heeft al met heel wat wereldsterren samengewerkt. Is dat een garantie voor succes? Ik ben bang van niet. Het nummer geeft mij een soort ‘mid-zero’sgevoel’. Waarom? Omdat dit nummer mij doet denken aan een of andere tekenfilm van vroeger waarin een zoon van een rockster een zo normaal mogelijk tienerleven probeert te leiden. Deze werd ergens rond 2005 (volgens mij) uitgezonden op Nickelodeon.

Wat wil ik nou zeggen? Dit specifieke rockgeluid is – ben ik bang – niet tijdloos genoeg. Ik denk dat veel mensen hier niet meer echt op zitten te wachten. Daarom voorspel ik hooguit een plek in de achterhoede van de finale. Dit baseer ik ook op de andere landen die, net als Bulgarije, in de eerste halve finale aantreden.

Montenegro: Vladana – Breathe

Montenegro is na een pauze weer terug op het songfestival. Het is dit jaar aan de ervaren zangeres Vladana. Ze komt met een emotioneel nummer met ongetwijfeld een diepe betekenis.

Dit nummer zit muzikaal gezien heel mooi in elkaar. Het begint rustig, daarna bouwt het langzaam op tot een hoogtepunt, daarna wordt het weer rustig, dan komt er weer een uitbarsting van emotie en energie. Tot slot eindigt het nummer heel zacht en rustig.

Verder hoor ik Balkan-invloeden, wat mij altijd blij maakt.

Omdat het nummer zo emotioneel is, heeft het mij geholpen met het verwerken van een verbroken liefde. Ik word niet snel emotioneel van muziek, maar dit nummer grijpt mij echt aan.

Hoe het live gaat uitpakken, is nog maar de vraag. Het zal behoorlijk afhangen van de staging. Verder heb ik drie live-optredens gezien en bij twee daarvan zweer ik dat Vladana aan het playbacken was.

Ik denk dat een finaleplaats voor Montenegro echt wel haalbaar is. Rond de 20 moet kunnen! Echter, als ik naar de bookmakers kijk voorspel ik weinig goeds. Dat terwijl dit nummer een van mijn favorieten van dit jaar is.

Dat was het voor vandaag. Binnenkort kom ik met deel 2 van deze serie met daarin onder andere mijn voorbeschouwing van Oekraïne en ons eigen Nederland. Stay tuned!

Websites waar ik informatie vandaan gehaald heb:

https://eurovision.tv/participant/subwoolfer-22, geraadpleegd op 22 maart 2022

https://eurovision.tv/participant/ochman-22, geraadpleegd op 20 maart 2022

https://lyricstranslate.com/nl/fulenn-sparkle.html, geraadpleegd op 22 maart 2022

https://eurovision.tv/participant/alvan-and-ahez-22, geraadpleegd op 22 maart 2022

https://eurovision.tv/participant/intelligent-music-project-22, geraadpleegd op 22 maart 2022

https://eurovision.tv/participant/vladana-22, geraadpleegd op 22 maart 2022

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2022, geraadpleegd op 22 maart 2022

https://eurovisionworld.com/odds/eurovision, deze website raadpleeg ik dagelijks tot het songfestival voorbij is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *