Eurovisiesongfestival 2021: mijn oordeel

Eindelijk was het zo ver: het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. We hebben er twee lange jaren op moeten wachten. Er zijn weer een boel liedjes aan ons gepresenteerd. In deze blog lees je mijn review van tien inzendingen die mij net even wat meer opgevallen zijn.

Italië: Måneskin – Zitti E Buoni

Eerlijk, het is niet mijn ding. Het is echter wel energiek. De juiste bravoure, erg professioneel en goed gezongen. Er zijn veel mensen die van alternatieve rockmuziek houden, dus ik snap wel dat dit aanslaat. De boodschap ‘altijd jezelf zijn’ is en blijft actueel en belangrijk. Ik vind dat ze terecht gewonnen hebben, ook al waren ze niet mijn favoriet.

Frankrijk: Barbara Pravi – Voilà

Mijn favoriet voor de overwinning. Ik vond het heel smaakvol, ik hou ook van haar ‘jongensachtige’ stem. Het is heel vrolijk en licht en het klinkt heel vrij. Dat is ook hoe de zangeres zich nu voelt, na al die jaren. Eindelijk had ze de ballen om zo naar buiten te treden, en dat is haar gelukt met dit fijne chanson. Klein kritiekpuntje: de melodie doet mij denken aan Je Veux van Zaz, maar dat is geen ramp. Al met al een hele fijne, verfrissende inzending.

Noorwegen: TIX – Fallen Angel

Tja, ga er maar staan, met die engelenvleugels. Daar moet je wel lef voor hebben. Ondanks wat camouflagekleding vind ik toch dat hij zich erg kwetsbaar opstelt. In zijn teksten steekt hij zijn mentale problemen niet onder stoelen of banken, en, zoals men weet, vind ik het ook erg belangrijk om dingen bespreekbaar te maken. Het begrip ‘Fallen Angel’ kan misschien aanstootgevend zijn voor christenen, maar het is symbolisch gebruikt. Was het goed gezongen? Het kon beter, zeker in de eerste halve finale. De zenuwen hadden duidelijk invloed, maar… hij heeft het toch maar mooi gedaan! Geen slechte inzending, maar we hebben het Noorwegen beter zien en horen doen.

Polen: Rafał – The Ride

Neonlicht en in de studioversie flink wat autotune. Polen probeerde ook weer wat moois uit de kast te trekken. Is ze dat gelukt? Ik vind van niet. Het liedje is in principe niet verkeerd, het heeft echter niet echt een hoogtepunt. Het optreden in de eerste halve finale ging goed tot en met het eerste refrein, daarna leek het overenthousiasme van de zanger het over te nemen. Er klonk veel te veel enthousiast geroep naar het publiek en hij leek hier en daar buiten adem. Ik hoop dat Rafał er zelf van genoten heeft. Wat mij betreft was dit niet zo goed… Volgend jaar beter, Polen!

Portugal: The Black Mamba – Love Is On My Side

Volledig Engelstalig voor Portugal dit jaar. Mooie visuals in het begin, mooie kleding en een hele gave stem. Het liedje doet mij een klein beetje denken aan I Belong To You (Il Ritmo Della Passione) van Eros Ramazzotti en Anastacia. Luister maar goed, misschien begrijp je het. De tekst raakte mij, ik hoorde een boodschap van hoop die zó geloofwaardig werd overgebracht. Ik vond dit echt heel mooi gedaan en ik hoop dat Portugal in het vervolg de volledig Portugeestalige liedjes lekker voor nationaal succes bewaart, uitzonderingen daargelaten.

Griekenland: Stefania – Last Dance

Stefania kan in mijn review niet ontbreken natuurlijk, ze is natuurlijk ook een beetje ‘van ons’. Wat deed ze het overtuigend! Het liedje vind ik niet zo spannend, maar… dit neerzetten op achttienjarige leeftijd? Dat is wel bijzonder knap! Gefeliciteerd met deze prestatie!

Oekraïne: Go_A – ШУМ/SHUM

Ik moest even aan dit liedje wennen, maar dat had ik ook met hun inzending van vorig jaar. Wat hebben ze dit goed neergezet zeg! Met een gezonde dosis zelfverzekerdheid brengt deze groep een prachtige mix van Oekraïense folklore (die zangtechniek vind ik te gek) en moderne elektronische popmuziek. Ik hou hiervan en ik wil meer van ze horen!

Cyprus: Elena Tsagrinou – El Diablo

Ik begrijp wel dat dit aanslaat. Deze vibe is precies wat nu populair is. Ik vind het echter een beetje een goedkoop popliedje waar de commercie te veel vanaf straalt. Hierbij heb ik het over de eerder genoemde vibe, maar ook over het stukje Spaans (El Diablo in plaats van The Devil). Verder doet het liedje mij te veel denken aan Anywhere van Rita Ora (plagiaat-alarm!). Tot slot, de tekst vind ik wel wat te aanstootgevend voor christenen, ook al wordt er met de duivel hier een foute man bedoeld. Samenvatting: goedkoop popliedje, te gelikt en iets te aanstootgevend.

IJsland: Daði og Gagnamagnið – 10 Years

Allereerst: erg jammer dat ze er – precies op het moment wanneer het erop aankomt – niet live kunnen staan. De repetitie van 13 mei ging gelukkig heel goed. Wat vind ik hen toch leuk! Vrolijk en een beetje gek. Ze zijn allemaal goede bekenden van elkaar. Geen internationale schrijversteams en producers, gewoon lekker zelf doen. Dat waardeer ik ontzettend. Ik word hier echt vrolijk van en ik ben echt fan van ze. Ik wil ze zeker een keer live zien!

Nederland: Jeangu Macrooy – Birth Of A New Age

Natuurlijk mag Nederland niet ontbreken. Ik vond het tien keer niks, maar dat komt ook echt door het genre. Ik hou niet zo van gospel en Surinaamse invloeden, dat is echt puur een smaakdingetje. De inzending van vorig jaar vond ik toch echt beter, wat toegankelijker, en die vond ik ook al niet geweldig. Ik hoop echt dat Nederland het volgend jaar weer wat beter doet.

Dat was mijn recensie van het Songfestival van dit jaar. Ik vond het, ondanks de corona-issues, een mooie editie. Uiteraard hoop ik dat de editie van volgend jaar wederom een pareltje zal worden, én uiteraard hopen we allemaal dat Nederland in de komende jaren nog een keertje de winst pakt. Wat mij betreft sturen we volgend jaar Davina Michelle of Ilse DeLange.

Wie moet er volgend jaar voor Nederland naar het Songfestival volgens jou?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *