Eurovisiesongfestival 2020 – de liedjes (deel 3) + mijn top 10

De afgelopen twee jaar schreef ik op mijn Facebookpagina elk jaar een blogje over wat ik van de finaleliedjes van het Songfestival vind. Vanaf dit jaar staan deze blogs op mijn website. Nu het Songfestival helaas niet doorgaat dit jaar heb ik besloten om over alle liedjes mijn deskundige *kuch* mening te geven. Aangezien het om 41 liedjes gaat, wijd ik hier drie blogs aan. Dit is de de derde en de laatste. Hierna volgt mijn top 10!

Frankrijk: Tom Leeb – Mon Alliée (The Best In Me)

Wat een mooie stem, en wat een warmte. Dat is wel mooi. Het klinkt in de refreinen een beetje als een nummer uit de jaren ‘90. Ik hoor ook wel een soort vibe van de Backstreet Boys. Aangezien die tijd al een tijdje achter ons ligt, vind ik het voor nu een ‘oké’ liedje.

Moldavië: Natalia Gordienko – Prison

Een gedurfd nummer met ballen. Ik waardeer het lef in het lied. Ik vind het een beetje duister en in de refreinen een beetje druk. Warm of koud maakt het mij niet.

Servië: Hurricane – Hasta La Vista

Nogmaals een nummer met ballen. Dit had de zaal wel echt mee kunnen krijgen. Dit nummer heeft een lekkere energie. Hier en daar een beetje een ingewikkelde melodie, maar het herkenbare refrein en de energie maken het goed.

Cyprus: Sandro – Running

Sandro is een ontzettend goede zanger, maar ik had dat in dit nummer wel wat meer willen horen. Ik hoor te veel elektronische effecten. Nog even wat dieper ingaand op de zang: je hoort bij Sandro echt urgentie en hij kan echt veel gevoel in een liedje leggen. Alles wat hij zingt, geloof ik. Om die reden vind ik het jammer dat de refreinen voornamelijk gevuld zijn met geneurie. Gelukkig gaat dit nummer wel ergens over: we moeten door blijven gaan in moeilijke tijden, iets wat we nu allemaal wel weten. Al met al denk ik: Sandro had met een beter nummer kunnen komen.

Denemarken: Ben & Tan – YES

Dat is eens een verademing, een liedje met ‘gewone’ instrumenten, dat waren er tot nu toe nog niet veel. Gezongen door twee mensen die leuk zijn om naar te kijken. Het is een lekker positief liedje, een ‘happy song’, het geeft een verbindend, gezellig gevoel. Ja, ik vind dit leuk.

Rusland: Little Big – Uno

Rusland trekt soms opmerkelijke dingen uit de kast voor het Songfestival en dit jaar zijn ze weer met iets opmerkelijks gekomen. Moeten jullie ook denken aan de Deense groep Aqua (van Barbie Girl)? Ik in ieder geval wel. Met dit lied had het alle kanten op gekund tijdens het Songfestival. Ik vind het een beetje vreemd, maar het is ergens ook wel grappig.

Albanië: Arilena Ara – Fall From The Sky

Ze zingt met zo’n mooie stem en zo geloofwaardig. Oh, en ook weer zo’n krachtig liedje dit. Ja, dit raakt mij wel. Ook vind ik dit een van de betere nummers.

Slovenië: Ana Soklič – Voda

Zo’n zware stem zou je niet verwachten. Ik hou niet echt van dit soort stemmen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet goed zingt. Daarnaast is het naar mijn mening niet erg dat ze in het Sloveens zingt, aangezien ze wel heel geloofwaardig zingt. Een powervrouw, deze zangeres. Het is echter niet mijn smaak.

Oekraïne: Go_A – Solovey

Fijn, weer zo’n mix tussen ‘moderne, westerse’ muziek en traditionele muziek. Het doet me denken aan de Poolse inzending van vorig jaar, en die vond ik toch iets beter. Ik waardeer de schoonheid van het tradionele, zeker. Dit is ook zo’n liedje dat je even twee keer moet luisteren voordat je het echt gaat waarderen.

Tsjechië: Benny Cristo – Kemama

Ben Cristovao heeft in zijn jeugd veel tegenslagen gehad, maar hij laat zich niet kisten. Dat zingt hij in zijn liedje, en dat is mooi. Hij is half-Angolees, en dat hoor je wel. Het liedje doet mij een beetje denken aan Akon, hoewel die uit Senegal komt. De tekst vind ik een beetje kinderlijk, maar doordat het liedje speels is, is dat geen issue vind ik. Het echte jammere aan dit liedje vind ik dat het niet echt goed blijft hangen, waardoor het mij niet helemaal heeft overtuigd.

San Marino: Senhit – Freaky!

Eens kijken, waar is San Marino mee gekomen dit jaar? Het nummer Freaky! van Senhit. Senhit benadert ‘anders zijn’ als iets positiefs, en tja, dat is het toch ook? Ik vind dit in ieder geval een belangrijke boodschap. Senhits stem is eentje waarvan ik hou. Het nummer is een beetje gek, maar dat vind ik ook leuk. Een beetje kinderlijk, speels, maar alles is in balans. Tja, ik waardeer dit wel, maar het is zeker geen winnaarslied.

Ierland: Lesley Roy – Story Of My Life

Ik vind het een beetje ‘puberaal’ klinken, ik hou ook niet van haar stem. Het doet me ook een beetje denken aan The Veronica’s, al bedoel ik dat niet per se negatief. Voor het na-na-na-na-stukje is duidelijk geïnspireerd op andere nummers. Nee, het is niet helemaal mijn ding. Laat ik wel positief afsluiten, het liedje is wel echt lekker energiek!

Malta: Destiny – All Of My Love

Er bestaat geen twijfel over dat Destiny een hele goede stem heeft. Het liedje is ook best moeilijk, dus dat moet ook wel door een goede zangeres gezongen worden. Ik vind het wel wat te mainstream en daarom zou als het aan mij zou liggen geen hoge eindpositie behalen. Echter, ik denk dat Europa anders had besloten.

Nederland: Jeangu Macrooy – Grow

Tja, er was nog één nummer dat nog niet aan de orde was geweest. Ik heb besloten om Nederland expres als laatste te behandelen. Oké, komt ie!

Jeangu heeft een fijne stem die me een beetje doet denken aan die van John Legend. Ik waardeer Jeangu’s openheid in de tekst die hij zingt. Echter, ik vind het liedje een beetje saai. Ik vind het te degelijk, te braaf. Wat ik ook niet zo tof vind, is dat het een beetje gospelachtig klinkt, en ik heb niks met gospel. Nee, dit liedje had het niet goed gedaan als het aan mij had gelegen. Sorry landgenoten!

Mijn top 10

1: IJsland (Daði og Gagnamagnið – Think About Things)

2: Zwitserland (Gjon’s Tears – Répondez-moi)

3: België (Hooverphonic – Release Me)

4: Finland (Aksel – Looking Back)

5: Verenigd Koninkrijk (James Newman – My Last Breath)

6: Israël (Eden Alene – Feker Libi

7: Albanië (Arilena Ara – Fall From The Sky

8: Noorwegen (Ulrikke – Attention

9: Duitsland (Ben Dolic – Violent Thing)

10: Denemarken (Ben & Tan – YES)

Dit was voorlopig mijn laatste blog over het Eurovisiesongfestival. Laten we met z’n allen hopen dat het volgend jaar wel gewoon door kan gaan, ook al is het zonder publiek en in een ander land. Het evenement brengt zoveel vreugde, en het brengt ons dichter bij elkaar. Allemaal duimen dus!

Gebruikte bronnen:

https://eurovision.tv/participant/sandro

https://eurovision.tv/participant/benny-cristo

https://eurovision.tv/participant/senhit

https://eurovision.tv/participant/jeangu-macrooy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *