Eurovisiesongfestival 2020 – de liedjes (deel 2)

De afgelopen twee jaar schreef ik op mijn Facebookpagina elk jaar een blogje over wat ik van de finaleliedjes van het Songfestival vind. Vanaf dit jaar staan deze blogs op mijn website. Nu het Songfestival helaas niet doorgaat dit jaar heb ik besloten om over alle liedjes mijn deskundige *kuch* mening te geven. Aangezien het om 41 liedjes gaat, zal ik hier drie blogs aan wijden. Op 6 mei jongstleden publiceerde ik deel 1, dit is deel 2!

Zweden: The Mamas – Move

Dit nummer is echt fantastisch gezongen! Met z’n drieën en dan zo krachtig, dat is echt ontzettend knap. Ik vraag me wel af over wie dit nummer gaat. Als het nummer niet over een specifiek iemand gaat, dan vind ik de tekst niet echt veelzeggend. Ik moet ook zeggen dat het nummer mij niet echt aangrijpt. Zweden komt altijd met goed inzendingen, maar dit nummer vind ik echt minder dan de voorgaande exemplaren.

Estland: Uku Suviste – What Love Is

Dit lied klinkt in mijn oren te veel als een typisch ‘Songfestivalliedje’. Verder vind ik de stem van Uku niet erg onderscheidend. Nee, Estland heeft het voor dit jaar veel te degelijk gehouden.

Portugal: Elisa – Medo De Sentir

Ik begrijp niet waarom Portugal zo vaak met Portugeestalige liedjes komt. Ze zijn er namelijk niet vaak succesvol mee. Salvador Sobral was echt een uitzondering. Wat mij betreft zijn ze ook dit jaar de fout ingegaan. Dit lied pakt mij simpelweg niet, al komt dat voornamelijk omdat dit nummer een beetje voortkabbelt. Ik krijg er geen energie van.

Verenigd Koninkrijk: James Newman – My Last Breath

Een liefdesliedje, degelijk, het klinkt goed. Heel geloofwaardig gezonden ook, en een mooie tekst. De Britten wilden dit jaar duidelijk iets goedmaken in vergelijking met de laatste jaren!

Zwitserland: Gjon’s Tears – Répondez moi

Oh jeetje, als ik dit liedje luister denk ik weer: wat jammer dat het festival dit jaar niet doorgaat. Alles aan Gjon is geweldig. Over die stem hoef ik niet zoveel te zeggen denk ik, dat spreekt voor zich. Het lied is voor hem erg persoonlijk en ik vind de boodschap ‘volg je eigen weg in het leven’ heel belangrijk. Sinds ik dat zelf besloten heb sta ik sterker in mijn schoenen en ik voel mij gelukkiger.

Tot slot: dit liedje weet me te raken en dat gebeurt niet zo vaak. Dit is een van mijn favorieten dit jaar!

Azerbeidzjan: Efendi – Cleopatra

Oeh, Efendi is wel een divaatje en het nummer is echt wel origineel. Hier en daar vind ik het wel echt te bewerkt en elektronisch. Het ligt er te dik bovenop. Verder vind ik het wel vrolijk en lekker pittig. Mja, toch wel leuk!

Noord-Macedonië: Vasil – YOU

Die Spaanse invloeden in de aanloop naar het refrein vind ik leuk. Voor de rest vind ik het een beetje te poppy en daardoor niet onderscheidend genoeg.

Bulgarije: VICTORIA – Tears Getting Sober

Een nummer dat mooi opbouwt met een mooie modulatie én een mooie tekst. Het nummer gaat over het overwinnen van je angst en pijn en weer doorgaan. Ik hou niet zo van Victoria’s stem, maar het liedje raakt mij wel. Een van de betere nummers!

Spanje: Blas Cantó – Universo

Een modern popliedje met een Spaanse tekst. Het is niet echt waar ik van hou en ik voel er simpelweg niet veel bij.

Wit-Rusland: VAL – Da Vidna

Eens kijken waar de Wit-Russen mee komen. Wat leuk! De man uit het duo is de producer van het Elly en Rikkert-liedje waarmee Wit-Rusland naar het Songfestival ging in 2017. Maar goed, laten we het over de inzending van dit jaar hebben. Lekker sexy, en de combinatie van westerse popmuziek en een Wit-Russische tekst vind ik erg leuk. Ja, ik vind dit goed.

Georgië: Tornike Kipiani – Take Me As I Am

Oeh, dit liedje is wel echt knotsgek. Er wordt een boel uit de kast getrokken. Ik vind het leuk dat Tornike lekker zichzelf is in dit nummer, dat is echt te gek. Echter vind ik het nummer hier en daar wel wat te overdreven. Al met al, nee, niet echt wat voor mij.

Polen: Alicja Szemplińska – Empires

Met het lied Empires wil Alicja ons vertellen dat we beter moeten omgaan met onze Aarde. Tja, dat vind ik nou ook. De boodschap is dus dik in orde. Alicja heeft een mooie, unieke stem die wat mij betreft goed past bij het nummer. De uithaal op het einde is echt indrukwekkend. Echter, ik vind het lied een beetje te ‘ingewikkeld’ voor een hoge positie in de finale. Het blijft niet echt hangen.

Noorwegen: Ulrikke – Attention

Een nummer met een goede dynamiek. Daarnaast geloof ik ook echt wat er gezongen wordt. Het nummer gaat over waarom we het anderen naar de zin gaan maken als we verliefd worden. Naar mijn idee is het liedje een les: we moeten op onszelf blijven letten als we verliefd zijn. Er is goed nagedacht over dit nummer. Mijn oordeel: zeker niet slecht!

Litouwen: The Roop – On Fire

Volgens deze groep moeten we onszelf niet afschrijven en onderschatten wegens onze leeftijd. Tja, waarom zouden we dat inderdaad doen? Ik wil immers starten met een voltijdstudie op mijn 24ste, en ik denk dat ik er meer klaar voor ben dan toen ik 18 was. De boodschap van het nummer is toepasselijk voor heel veel mensen en ook heel mooi. Toch vind ik het hier en daar een beetje klinken als een slechte poging van Rusland, al wil het nummer muzikaal gezien ook weer niet volledig de grond intrappen. Eindoordeel: qua tekst vind ik het nummer goed, voor de rest vind ik het een beetje matig.

Bronnen

https://eurovision.tv/participant/gjon-s-tears

https://eurovision.tv/participant/victoria

https://eurovision.tv/participant/val

https://eurovision.tv/participant/alicja-szemplinska

https://eurovision.tv/participant/ulrikke

https://eurovision.tv/participant/the-roop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *