Eurovisiesongfestival 2020 – de liedjes (deel 1)

De afgelopen twee jaar schreef ik op mijn Facebookpagina elk jaar een blogje over wat ik van de finaleliedjes van het Songfestival vind. Vanaf dit jaar staan deze blogs op mijn website. Nu het Songfestival helaas niet doorgaat dit jaar heb ik besloten om over alle liedjes mijn deskundige *kuch* mening te geven. Aangezien het om 41 liedjes gaat, zal ik hier drie blogs aan wijden. Dit is de eerste!

Roemenië: ROXEN – Alcohol You

We beginnen met de zuidoosterburen van de zuidoosterburen van de zuidoosterburgen van onze oosterburen. Wat heeft deze meid een te gekke stem! Het lijkt te gaan over dat een jongen haar liefde weigert. Er zit een bepaalde diepte in dit nummer. Het klinkt te gek, de woordspeling en de inhoud van het nummer matchen perfect. Echt een goed nummer.

België: Hooverphonic – Release Me

Dit is voor mij zo’n liedje dat ik even twee keer moet luisteren. Het gaat erover dat het soms beter is om een punt te zetten achter bepaalde dingen, ook al is dat soms moeilijk. Het is voor mij in het verleden ook al eens een zware dobber geweest.

Verder is dit muzikaal gezien typisch Hooverphonic, een andere band of artiest had nooit met zoiets kunnen komen, denk ik. Nee, dit is niet zomaar een goed nummer!

Italië: Diodato – Fai rumore

In mijn oren is dit zo’n typisch Italiaans liedje en ik denk dat een deel van Europa het niet snapt en daardoor niet zou waarderen. Er zit voor mij niets in dit nummer waarvan ik denk: oké, dit is echt interessant. Nee, het pakt mij niet.

Finland: Aksel – Looking Back

Een liedje over niet goed genoeg zijn, het continu stellen van doelen, alsmaar beter willen worden en meer. Aksel vindt dat we meer van het moment moeten genieten. Heel inspirerend! Voor de coronapandemie was ik zelf nooit écht tevreden en het lukte mij niet om met de dag te leven. Nu moeten we wel, en ik realiseer me dat dat toch wel zo zijn voordelen heeft. De boodschap van het lied is is hartstikke goed en nuttig. Aksel straalt wat verlegenheid uit, maar ik zie dat liever dan dat hij doet alsof alles goed gaat, terwijl je ziet dat hij zowat doodgaat van de stress. Aksel is écht, what you see is what you get. Ohja, en wat heeft hij een mooie stem. Het lied zelf klinkt in mijn oren degelijk, maar dat klopt ook helemaal met Aksels persoonlijkheid. Dit lied is een van mijn grote favorieten van dit jaar.

Armenië: Athena Manoukian – Chains On You

Hmm nee, dit is niet mijn ding. Een liedje met weinig inhoud, het kan zeker tippen aan Looking Back van Aksel. Daarnaast hoor ik Athena echt liever zingen dan rappen. Een beetje een ‘dirty’ liedje, en ik heb daar helemaal niks mee.

Israël: Eden Alene – Feker Libi

Een mix tussen veel verschillende stijlen, ik hoor er ook wel iets Afrikaans in. Lekker vrolijk, fijne stem om naar te luisteren. Veel verschillende talen in een liedje is iets wat ik vaak een beetje over de top vind, maar in dit liedje werkt het wat mij betreft wel. Het lied zit goed in elkaar en ik word er simpelweg blij van.

Australië: Montaigne – Don’t Break Me

Ik vind Montaigne’s manier van zingen niet echt mooi, het klinkt een beetje huilerig, vind ik. De performance in de officiële videoclip vind ik over de top. Het liedje lijkt gelukkig wel ergens over te gaan, naar mijn idee wil ze door een vroegere liefde met rust gelaten worden. Al met al vind ik het niet zo’n goed nummer.

Duitsland: Ben Dolic – Violent Thing

Een leuke jongen om naar te kijken met een absoluut unieke stem. Deze jongen is – vind ik – echt een veelbelovend talent. Het liedje is ook zeker niet slecht, het klinkt lekker energiek. De tekst lijkt geen diepe betekenis te hebben. Tja, het nummer lijkt gewoon over seks te gaan. Al met al vind ik het wel een van de betere inzendingen van Duitsland van de laatste jaren.

IJsland: Daði og Gagnamagnið – Think About Things

Dit is echt zo’n ‘feelgoodliedje’. Hier word ik gewoon blij van. Een vrolijke tekst, gewoon lekker los en vrolijk. Daarbij een leuke, gekke performance. Alles, inclusief de tekeningen van de artiesten en de choreografie, het klopt tot de laatste millimeter. Tja, als corona er niet was geweest hadden we volgend jaar naar Reykjavik gekund als het aan mij had gelegen!

Griekenland: Stefania – SUPERG!RL

Stefania komt met het liedje SUPERG!RL. Qua looks mag het van mij wel wat vriendelijker. Ook qua zang, zeker in de coupletten, vind ik het te ‘bitchy’ (en dat is niet beledigend bedoeld). Ik vind het liedje niet heel sterk.

Kroatië: Damir Kedžo – Divlji Vjetre

De zanger heeft een fijne stem om naar te luisteren. Kritiekpunten zijn dat het refrein wat mij betreft te ‘Songfestival-achtig’ klinkt. Het nummer is daarom niet erg origineel vind ik. Dat het nummer in het Kroatisch wordt gezongen vind ik dan juist wel weer een pluspunt, dat maakt het toch nog een beetje ‘anders dan anders’.

Oostenrijk: Vincent Bueno – Alive

Hmm, er is niet echt iets wat mij pakt in dit liedje. Je hoort wel bepaalde invloeden in dit liedje. Er zit iets positiefs in het nummer, maar er zijn dit jaar toch echt betere inzendingen.

Letland: Samanta Tīna – Still Breathing

Ik vind het lied op sommige punten wat te elektronisch. Echter, Samantha komt in dit nummer op voor vrouwen, wat iets goeds is, en helaas nog steeds nodig. Ik vind het lastig om echt iets inhoudelijk over het nummer te zeggen, omdat het niet echt mijn smaak is. Laten we in ieder geval zeggen dat Samantha een hele goede stem heeft.

Bronnen

https://eurovision.tv/participant/hooverphonic-1

https://eurovision.tv/participant/aksel-kankaanranta

https://eurovision.tv/participant/samanta-tina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *