Dingen die mijn autisme mij gebracht heeft

Als kind kreeg ik de diagnose autisme. Veel mensen beschouwen het nog steeds als een verschrikkelijke ziekte die kost wat kost genezen moet worden. Het leek me daarom eens tijd om te schrijven over een aantal zaken die ik zonder mijn autisme niet gehad of beseft zou hebben.

Foto door Tara Winstead: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/hart-motief-bordspel-speelgoed-8386122/

Het besef dat niet alles vanzelfsprekend is

Het is niet vanzelfsprekend dat je zomaar elke opleiding kunt kiezen, dat je goed mee kunt komen op school of werk of dat je van de ene op de andere dag zelfstandig gaat wonen.

Ik ben nog niet waar ik wil zijn in het leven, maar ik heb voor de dingen die ik heb bereikt harder moeten werken dan de meeste mensen. Zo heb ik, voordat ik zelfstandig ging wonen, 2 ½ jaar begeleid gewoond. Daarnaast was het, toen ik nog jong was, nog maar de vraag of, of vrijwel ondenkbaar dat ik:

  • mijn zwemdiploma zou halen
  • veters zou kunnen strikken
  • zelfstandig met het openbaar vervoer zou kunnen reizen
  • zelf mijn zaken aan de telefoon zou kunnen regelen
  • zelf mijn administratie zou kunnen doen
  • ooit zonder begeleiding/coaching met betrekking tot mijn autisme zou kunnen
  • nu zelf mensen begeleid, ook al is het als vrijwilliger
  • überhaupt zo zelfstandig zou worden als ik nu ben, en dat terwijl ik naast mijn autisme ook nog een visuele beperking heb

Ik wil iedereen zonder beperking meegeven dat je blij moet zijn met het feit dat de meeste dingen je zo makkelijk afgaan, want het is niet vanzelfsprekend.

Talenten

Mensen met autisme hebben vaak een of een aantal dingen waar ze heel goed in zijn of veel over weten. Nu is dat niet altijd even nuttig, maar soms wel.

Ik weet veel over talen. Ik beheers niet alleen een hele hoop talen op verschillende niveaus, ik kan ook zaken begrijpen van talen waar ik nog nooit een cursus voor gevolgd heb. Doordat ik Pools spreek en ook enige kennis van het Oekraïens en het Russisch heb kan ik ook bijvoorbeeld het Servisch of het Tsjechisch deels ontcijferen.

Zonder mijn autisme was deze interesse en kennis waarschijnlijk niet zo sterk geweest.

Doorzettingsvermogen

Doordat ik besef dat niet alles voor mij vanzelfsprekend is en dat veel dingen voor mij lastiger zijn dan voor de meeste anderen, heb ik veel doorzettingsvermogen. Ik laat me niet zomaar van de wijs brengen door een tegenslag, ook niet als het me vaker dan een keer tegenzit.

Andere positieve eigenschappen

Ik heb oog voor detail, ik ben eerlijk en over het algemeen positief ingesteld. Ik neem mijn leven voldoende serieus en ik doe wat er van mij gevraagd wordt.

Oké, genoeg gepocht op mezelf. Volgende punt!

Breed wereldbeeld

Dit heeft niet meteen met mijn autisme te maken, maar het heeft wel een rol gespeeld.

Ik moest als kind naar het speciaal onderwijs. Mijn broer en zussen zaten op een christelijke basisschool in een streng gereformeerd dorp. Mijn school was niet christelijk en lag net buiten een middelgrote stad. Ik denk dat ik al op jongere leeftijd veel meer wist over verschillende religies, culturen, denkwijzen, enzovoorts. Denk hierbij ook aan zaken als klimaatverandering.

Tegenwoordig ben ik een ruimdenkend persoon die goed kan argumenteren en die zaken vanuit verschillende oogpunten kan bekijken. Dat was zonder mijn schoolverleden misschien wel anders geweest.

Niet dat mijn broer en zussen nou zoveel slechter zijn geworden van de christelijke basisschool, maar ik ben wel trots op hoe ik over bepaalde zaken denk.

Dit is alweer het einde van dit artikel. Ik hoop dat ik hiermee heb bijgedragen aan een positiever beeld over autisme. Hoewel het ook zo zijn nadelen heeft valt er prima mee te leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *