DEZE namen zie ik graag op het Eurovisiesongfestival!

Het Eurovisiesongfestival van 2021 is nog niet zo lang voorbij. Desondanks verheug ik me alweer op de volgende editie. Vandaag deel ik een paar van mijn voorkeuren wat betreft inzendingen in de komende jaren.

Bron: Pexels/Pixabay

Nederland: Ilse DeLange (maar dan solo) en Davina Michelle

Ilse DeLange werd samen met Waylon tweede op het Songfestival van 2014. In ons land is ze niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Ook in Duitsland is ze sinds vorig jaar erg populair. Ze wordt zelfs een van de nieuwe juryleden van Deutschland sucht den Superstar, de Duitse versie van Idols. Het is duidelijk: Ilse kan het nog weleens goed gaan doen in haar eentje.

Nog even een terugblik op 2014:

Nog even over Davina Michelle: onderstaande video zegt toch genoeg? Ze gaf laatst wel aan dat ze volgend jaar zeer waarschijnlijk niet naar het liedjesfestijn afreist.

Finland: Erika Vikman en Aksel Kankaanranta

Erika Vikman is een zangeres die aanstootgevende onderwerpen niet schuwt. Ze zou best wel eens met een leuke, uitdagende act kunnen komen. In latex, op haar knieën voor een foute man bijvoorbeeld. Ik vind het stiekem wel grappig als een land met een opvallende act komt, en Erika Vikman zou dat prima kunnen doen.

Dat ze in haar moedertaal zingt maakt het juist leuk. Fins klinkt heel opmerkelijk, ik hoor nu al een aantal Songfestivalfans hun eigen interpretatie van haar inzending maken. 🙂

Vikman deed vorig jaar mee aan de Finse voorselectie van het Songfestival met het liedje Cicciolina, waarin ze zingt over een pornoactrice. Met het liedje wilde ze taboes doorbreken. Ze werd verslagen door Aksel Kankaanranta, maar Cicciolina werd wel een grote hit in Finland.

Zoals ik al heb vermeld: Aksel Kankaanranta won de Finse voorselectie van het Songfestival, maar ja, toen kwam corona. Dit jaar waagde hij opnieuw zijn kans bij de voorrondes, maar hij werd vijfde. In 2017 werd hij bekend door zijn deelname aan The Voice of Finland, hij eindigde als tweede.

Ik vind Aksel ontzettend authentiek. Hij heeft dan wel niet het uiterlijk van een popster, maar dat maakt het juist interessant. Hij lijkt dichtbij zichzelf te blijven. Zijn nummers gaan ook echt ergens over, en hij heeft een hele herkenbare stem.

Duitsland, Slovenie of Zwitserland: Ben Dolic

Ben Dolic zou vorig jaar voor Duitsland naar het Songfestival, maar ja, corona… Hij komt uit Slovenië, waar hij ook al eens meedeed aan de voorselecties voor het Songfestival. In 2018 eindigde hij als tweede bij The Voice of Germany.

Ben Dolic verdient wat mij betreft echt wel een kans op het Songfestival. Hij heeft een hele herkenbare stem en hij heeft duidelijk star quality. Een veelbelovend artiest die net zoals Michael Schulte een hoge positie voor Duitsland in de wacht kan slepen!

Waar noem ik in het kopje trouwens ook nog Zwitserland? Daar heeft deze jongen ook nog gewoond.

België: Charles

Charles is de artiestennaam van Charlotte Foret. Ze won in 2019 The Voice Belgique, de Franstalige tegenhanger van The Voice van Vlaanderen. Ze timmert hard aan de weg en ze is determined om het te maken als artiest. Als het aan haar ligt is ze niet de zoveelste winnaar die in de vergetelheid raakt. Haar diepe teksten en stoere uiterlijk maken haar erg interessant. Ze vindt het fijn om mensen te helpen met haar teksten.

Ze twijfelt nog over een deelname aan het Songfestival, maar wie weet…

Oh ja, ze schreef mee aan het Belgische Songfestivalnummer van de afgelopen editie: The Wrong Place van Hooverphonic.

Onderstaande video toont een gastoptreden bij The Voice Belgique 2021.

Denemarken: Ben & Tan

Net zoals Aksel Kankaanranta zouden Ben & Tan vorig jaar naar Rotterdam afreizen. Dit jaar werden ze – wat mij betreft helaas – niet geselecteerd voor de Deense voorrondes.

De twee jonge vocalisten leerden elkaar kennen tijdens hun deelname aan de Deense X-Factor. Ze maken prettige muziek met akoestische instrumenten. Dat is eens wat anders dan al die elektronisch klinkende nummers van de laatste tijd, al zijn er zeker wel elektronische invloeden te horen in hun muziek. Ik vind ze erg leuk samen en ze moeten die ene kans simpelweg een keer krijgen.

Noorwegen: KEiiNO

KEiiNO kennen we van hun deelname aan het Eurovisiesongfestival van 2019. Ze werden toen knap zesde dankzij hun favorietenrol bij het publiek. Ik was destijds niet heel enthousiast over ze, maar ik ben eens wat meer nummers van ze gaan luisteren. Deze nummers hebben een hele positieve vibe, af en toe wat jaren ’90-invloeden en positieve teksten.

Dit jaar deden ze opnieuw mee aan de Noorse voorrondes met het nummer Monument, maar ze eindigden op de tweede plaats. Wat mij betreft moeten ze het gewoon nog een keer proberen, want ik denk dat ze nog wel een keer hoog kunnen scoren.

Waar heb ik mijn info vandaan gehaald?

Als Songfestivalkenner kan ik een heleboel uit mijn hoofd opdreunen, maar ik heb ook het een en ander moeten opzoeken. De volgende bronnen had ik nodig:

AD.nl, Davina Michelle wil nog niet naar het Eurovisie Songfestival. https://www.ad.nl/show/davina-michelle-wil-nog-niet-naar-het-eurovisie-songfestival~a2d6df7f/

ESC Daily, Finnish song “Cicciolina” is far more than an Ode to a Porn-star. https://www.escdaily.com/finland-cicciolina-is-far-more-than-an-ode-to-a-porn-star-turned-politician/

Palmans, L. Interview Charles: ‘Ik wilde niet de volgende winnaar van The Voice zijn waar niemand nog iets van zou horen’. Dansende Beren. https://www.dansendeberen.be/2021/04/06/interview-charles-ik-wilde-niet-de-volgende-winnaar-van-the-voice-zijn-waar-niemand-nog-iets-van-zou-horen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *