Blogs

Eurovisiesongfestival 2022 – mijn oordeel

Het Eurovisiesongfestival zit er voor dit jaar alweer op. Veertig landen lieten wederom zien en horen wat ze in huis hadden. Al met al vond ik dit niet de beste editie, maar er zaten zeker wel weer een aantal goede inzendingen tussen. Net als vorig jaar beoordeel ik tien liedjes.

Gaststad Turijn. Foto door Stefano Parisi via Pexels

Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania

Zoals velen al hadden verwacht heeft Oekraïne gewonnen. Ik twijfel nog steeds of ik dit terecht vind. Het liedje is weliswaar niet slecht, het is een mooi eerbetoon aan de moeder van de oprichter van de groep, daarnaast blijft de melodie hangen en tot slot heeft de band gisteravond heel goed gepresteerd. Echter, dat het liedje met zoveel punten won vond ik niet terecht. Spanje en het Verenigd Koninkrijk hadden kwalitatief een beter liedje naar mijn mening, maar blijft lastig vergelijken.

Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder – Space Man

Dit liedje had van mij mogen winnen. Sam Ryder is zo vrolijk, hij is niet klein te krijgen. Hij zingt fantastisch, hij haalt noten waar je u tegen zegt. Zijn lied klinkt ook vrolijk en herkenbaar. Een leuk popliedje met een fijn Engels sfeertje.

Malta: Emma Muscat – I Am What I Am

Laat ik even mijn licht schijnen over een liedje uit de tweede halve finale. Emma Muscat deed wat ze kon, maar een finaleplaats zat er niet in. Was dat terecht? Als je het mij vraagt wel. 

De beslissing om – na het winnen van de nationale voorselectie – toch voor een ander liedje te kiezen was wat mij betreft heel dom. Het lied klinkt erg cliché. De boodschap is niet slecht, maar werd op een kinderlijke manier gebracht. Dat aangevuld met een glitterpakje, een jong ogend snoetje, een paar dansende meisjes eromheen en de ad lib aan het eind maakten het alleen maar erger. Het viel me nog mee dat Emma een serieuze blik had. Als ze de hele tijd breeduit stond te lachen was het nog erger geweest.

Dit soort liedjes hebben we te vaak gehoord en dit leek mij meer iets voor het Junior Eurovisiesongfestival.

Ik hoop dat Emma ervan genoten heeft. Zero points van mij!

Roemenië: WRS – Llámame

Van tevoren dacht ik: Roemenië haalt de finale echt niet. Het eerste live-optreden dat ik bekeek (nationale finale) klonk naar mijn mening niet zo goed. WRS zong op het Songfestival echter goed en wist het Spaanse sfeertje goed over te brengen met zijn dansmoves en zijn kleding. En dan zeggen ze dat mannen niet meerdere dingen tegelijk kunnen… Goed gedaan, verdiende finaleplaats.

Polen: Ochman – River

Polen eindigde minder hoog dan ik had verwacht. Op de een of andere manier kwam Ochman toch niet helemaal goed uit de verf. Ik denk dat het onder andere door de tekst van het lied komt. Hoewel de betekenis van het lied gisteren werd uitgelegd vind ik de tekst nogal vaag. Ik dacht, toen ik het voor het eerst hoorde, echt van: waar gáát dit over? Daarnaast miste het nummer wat originaliteit.

Er waren artiesten die het publiek beter mee konden krijgen, zoals die van Moldavië en Servië. Polen kon daar duidelijk niet tegenop concurreren. Ik vind het terecht dat het nummer lager eindigde dan aanvankelijk door de bookmakers voorspeld werd.

Montenegro: Vladana – Breathe

Tja, dit lied was aanvankelijk een van mijn favorieten. Het haalde de finale niet, en daar was ik ook al een beetje bang voor. Naarmate het Songfestival dichterbij kwam verschenen er een aantal live-uitvoeringen, en die vond ik alles behalve goed. Deze klonken schreeuwerig, vals en de zang was slecht getimed.

Ik hield mijn hart vast, maar ik vind dat Vladana het goed gedaan heeft tijdens de halve finale. Ze begon wat wankel, maar dat maakte ze later helemaal goed. Ze zong zelfs nog een stukje in het Italiaans.

Eindoordeel? Goed gedaan, boven verwachting. Terecht niet door naar de finale? Dat betwijfel ik. Er waren betere liedjes, maar het blijft ook appels met peren vergelijken.

Litouwen: Monika Liu – Sentimentai

Ik was blij verrast dat Litouwen de finale haalde. Helemaal verdiend als je het mij vraagt. Monika bracht het lied heel smaakvol, in haar eigen bijzondere taal, vol zelfvertrouwen en met goede zang. Dit was kunst!

Servië: Konstrakta – In Corpore Sano

Toen ik dit lied voor het eerst hoorde vond ik het helemaal niks. Het kreeg me echter steeds meer in de greep. Alles zat zo goed in elkaar. Het nummer heeft een diepe betekenis en het werd op zo’n leuke wijze gebracht. Het was onmogelijk om je ogen van de act af te houden.

De act was sowieso een van de meest originele van dit Songfestival. De hoge positie was wat mij betreft terecht.

Ierland: Brooke – That’s Rich

Helaas, wederom geen finaleplaats voor Ierland. Ik vind dat wel jammer, want Brooke heeft een stem die mij erg bevalt. 

Het nummer is een beetje ‘puberaal’, maar ik vind wel dat de zangeres haar act heel goed heeft neergezet. Ze stond er echt zo van: hier ben ik, dit is mijn moment en ik ga dit voor elkaar krijgen!

Ik had het haar zo gegund dat ze in de eerste halve finale mocht aantreden, daarin was de ccncurrentie minder sterk. Ierland had van mij wel naar de finale gemogen. Hopelijk lukt het volgend jaar!

Nederland: S10 – De Diepte

Wat deed ze het goed! S10 bracht de emotie op een fantastische manier over, en dat terwijl ze in het Nederlands zong, een taal die de meeste Eurovisiefans niet eens verstaan. In de finale kreeg ze het voor elkaar om het publiek mee te laten zingen, toch wel een prestatie.

S10 zong zuiver, hield de act mooi minimaal en zette zichzelf helemaal in het middelpunt van de belangstelling, en dat terwijl ze haar liedje moest zingen tussen een aantal grote favorieten. Knap gedaan! Ze eindigde net buiten de top 10, maar trots op zichzelf mag ze van mij zeker zijn! Ik ben in ieder geval trots op S10!

Dat was ‘m weer! Ik zal in de komende maanden af en toe nog een blogje over het Eurovisiesongfestival schrijven. Volgend jaar in aanloop naar de volgende editie deel ik weer wat meer content over dit onderwerp.

Gezonder eten op een makkelijke en leuke manier

Als je dit artikel gaat lezen kan het best zijn dat je graag gezonder wilt eten, maar dat je dat lastig vindt. Het zou kunnen dat je een druk leven hebt. Drukke baan, een gezin, vrienden en familie. Allerlei zaken die veel tijd vragen, waardoor aan je eetpatroon denken er nog weleens bij inschiet. Gezond eten zou daarom makkelijk en leuk moeten zijn. Vind jij dat ook? Lees dan snel verder, want ik geef je een aantal tips!

Foto door Trang Doan via Pexels

Een goed begin is het halve werk

Fruit eten. Vooral dat vergeten we nog weleens. Het kan helpen om standaard bij het ontbijt fruit te eten. Een appel, twee mandarijnen of een banaan. Het maakt niet uit wat voor fruit je eet, als je maar een beetje varieert. Per dag zouden we twee stuks fruit moeten eten, en nummer één heb je op deze manier al binnen.

Kap met witbrood

Koop trouwens volkorenbrood in plaats van witbrood. Dit is een kleine gewoonteverandering. Je zult echt proeven dat het veel lekkerder is. Plus, het is voedzamer en gezonder.

Trouwens, laat ik niet vergeten te vermelden dat volkorenpasta en zilvervliesrijst gezonder zijn dan witte pasta en witte rijst. Maak in de supermarkt in het vervolg deze gezondere keuzes.

Een uitje naar de groenteboer

Het is weliswaar duurder, maar voor het geval geld geen grote rol speelt kun je overwegen om eens naar de groenteboer te gaan. Groente en fruit zijn daar van een betere kwaliteit dan bij de supermarkt, dus lekkerder. Maak het leuk door eens wat nieuws te proberen. Neem eens dingen mee zoals mango’s of passievruchten als je ze nog nooit gegeten hebt.

Drink thuis geen frisdrank meer

Oké, deze tip is misschien iets moeilijker, maar ik vind hem wel belangrijk. Minderen met frisdrank scheelt een hoop suiker, zeker als je bijna niets anders drinkt.

Is het je trouwens weleens opgevallen dat als je eenmaal begint met frisdrank drinken, je binnen no time weer dorst krijgt en weer naar de colafles grijpt? Het is even een stap, maar doorbreek die vicieuze cirkel en drink vanaf nu alleen nog maar water als je thuis bent. Drink desnoods alleen nog maar frisdrank als je bijvoorbeeld uit eten gaat of op visite bent.

Ik raad je echt aan om in het vervolg geen frisdrank meer mee te nemen uit de supermarkt. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opdrinken/opeten.

Minderen met frisdrank is niet alleen goed voor je lijf, maar ook goed voor je portemonnee. Zo houd je euro’s over die je kunt uitgeven bij de groenteboer!

Gemak is niet altijd erg

Grijp gewoon een zak gesneden wokgroenten uit het koelvak. Groente is groente, toch? Tegenwoordig zijn er veel verschillende kant-en-klare groentemixen te koop, dus je kunt volop variëren.

Af en toe snacken mag

Je hoeft echt niet iedere keer taart te weigeren als je op visite bent. Als je zaken zoals taart, chips en koekjes te veel gaat schrappen uit je dieet maak je het jezelf veel te moeilijk en verlies je de motivatie. Eet dus gerust een gebakje op die verjaardag!

Dat waren mijn adviezen! Hopelijk heb ik gezond eten nu wat eenvoudiger en leuker voor je gemaakt. Ik wens je veel succes met het aanpassen van je eetpatroon!

Als persoon met autisme een bruiloft overleven

Veel mensen met autisme zijn sneller overprikkeld. Ik weet als geen ander hoe dat is. Sommige bezigheden zijn daardoor minder aan mij besteed. Een voorbeeld daarvan: gast zijn op een bruiloft. Het is niet dat ik het verschrikkelijk vind, maar na een hele dag met allerlei mensen gezellig doen ben ik gesloopt. Hoe zorg je als persoon met autisme ervoor dat een bruiloft ook voor jou leuk blijft? In dit artikel geef ik je een aantal handige tips om de prikkels de baas te blijven.

Een bruiloft is ondanks alles altijd iets moois! Foto door Min An via Pexels

Sociaal gewenst gedrag, of toch niet?

Een bruiloft hoort leuk te zijn, zeker voor het bruidspaar. Het is daarom niet gewenst als je de hele dag met een chagrijnig gezicht tussen alle blije mensen zit. Echter, soms zijn de frustraties moeilijk te onderdrukken.

Het kan helpen om zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven. Je hoeft echt niet iedereen een hand en drie zoenen (bah!) te geven. Alleen het bruidspaar en eventueel de ouders een hand geven is voldoende, of niet?

Uiteraard hoef je ook niet met iedereen te praten. Als je heel geforceerd met iedereen staat te praten kan dat zelfs een beetje desperate overkomen, of niet? Blijf gewoon jezelf.

Op de momenten dat het even kan, kun je even naar buiten lopen om een luchtje te scheppen. Bijvoorbeeld als je op het eten moet wachten en iedereen aan een lange tafel maar wat voor zich uitstaart en de kinderen uit verveling door de eetzaal rennen…

Oh nee, het bruidsfeest!

Veel stellen vieren na het officiële gedeelte nog een groot feest. Het is goed voor te stellen dat je daar liever niet bij bent en na het officiële gedeelte van de trouwdag naar huis wilt.

Je kunt van tevoren aan het bruidspaar vertellen dat je liever niet bij het feest bent, omdat je daardoor te veel prikkels krijgt, en dat dat niet leuk is voor jou, maar ook niet voor de andere mensen. Daar is niets raars aan.

Voor het geval je geen eigen vervoer hebt en de ov-verbindingen vanaf de feestlocatie slecht zijn: zorg ervoor dat je van tevoren afspreekt dat iemand die ook niet op het feest wil blijven je thuis kan brengen. Er is vast wel een neef of nicht die op tijd weg wil. Stuur even wat appjes in het rond en je hebt vast gauw wat afgesproken.

Voor het geval je met niemand mee kunt rijden: boek een taxi naar huis of naar een treinstation in de buurt. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd weg kan als je dat wilt.

Nog even alles kort op een rijtje:

  • Hou je op de achtergrond;
  • Ga even een luchtje scheppen op de momenten waarop het kan;
  • Sla het bruidsfeest over;
  • Regel vervoer naar huis als je geen eigen vervoer hebt, zorg er in ieder geval voor dat je altijd weg kan als je weg wilt.

Hopelijk heb je iets van deze blog opgestoken en ga je met een meer ontspannen gevoel naar de volgende bruiloft toe. Ik wens je een fijne dag toe!

Eurovisiesongfestival 2022 – Voorbeschouwing #3

Het is weer bijna zover: het Eurovisiesongfestival! Dit jaar vindt het feest plaats in Turijn, Italië. Alle liedjes zijn bekend, dus het leek mij tijd voor een voorbeschouwing. Ik zou twee blogjes schrijven, met daarin mijn voorspellingen van vijf liedjes per blog. Ik had zin om er een derde aan toe te voegen, dus hier is blog nummer 3!

Eerst nog nummer 1 en nummer 2 lezen? Klik hier voor blog 1 en hier voor blog 2.

De bovenkant van de Mole Antonelliana in gaststad Turijn. Foto door Stefano Parisi via Pexels

Zweden: Cornelia Jakobs – Hold me Closer

Zweden is een echt Songfestivalland, en ook dit jaar sturen ze weer een liedje van formaat. Cornelia Jakobs zingt over het ontmoeten van een leuk iemand op het verkeerde moment. Ze brengt het nummer heel gevoelig.

De boodschap wordt wat mij betreft geloofwaardig gebracht. Daarnaast spreekt het nummer mij ook persoonlijk aan, omdat ik zelf ook eens het gevoel heb gehad dat ik iemand op het verkeerde moment heb ontmoet. Ik weet hoe ontzettend vervelend dit voelt.

De bookmakers zijn enthousiast en ik ook. Een top-3-notering moet toch wel lukken!

België: Jérémie Makiese – Miss You

Yes, tijd om kritisch te zijn op de zuiderburen! Nee, grapje. Dat doen we niet, want België mag dan wel klein zijn, het land barst van het muzikale talent.

Begin vorig jaar maakten we kennis met Jérémie Makiese. Hij blies de coaches van The Voice Belgique omver en won uiteindelijk het programma. Later dat jaar werd hij aangewezen om dit jaar naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Dat doet hij met een R&B-nummer dat lijkt te gaan over het niet kunnen loslaten van een verbroken liefde. Oh jee, weer zo’n herkenbaar onderwerp…

Dit lied is hartstikke groovy, en wie vorig jaar naar The Voice Belgique heeft gekeken weet wat voor uitzonderlijk talent Jérémie is. Hij zingt veel verschillende genres.

Jérémie Makiese verdient wat mij betreft een top-10-notering, maar als ik naar de concurrentie kijk, voorspel ik een eindnotering rond de 15 in de finale. Ach ja, ook niet slecht!

Cyprus: Andromache – Ela

Cyprus kiest dit jaar ook voor iemand die bekend werd door een deelname aan de talentenjacht met rode stoelen: Andromache Dimitropoulou. Ze deed mee aan The Voice of Greece in 2015.

Het nummer bevat een paar zinnen in het Grieks. Ik vind het een mooie taal, dus daar maak je me blij mee. Ik moet echter zeggen dat ik dit nummer niet erg sterk vind. De tekst is niet bijster origineel en het percussieriedeltje wordt tegenwoordig wel erg vaak gebruikt in de popmuziek.

Volgens de bookmakers gaat het erom spannen of Cyprus zich zal kwalificeren voor de finale, en ik denk dat ook. Daarnaast denk ik dat de act de doorslag zal geven.

Als Cyprus zich weet te kwalificeren, denk ik dat ze zullen eindigen in de achterhoede, hooguit nummer 19 of 20.

Letland: Citi Zēni – Eat Your Salad

Letland. Een land dat wel een aantal goede resultaten boekte, maar ook vaak genoeg strandde in de halve finale. Vorig jaar eindigde Letland zelfs helemaal onderaan in de tweede halve finale. Het is aannemelijk dat ze dat nu absoluut willen voorkomen. De groep Citi Zēni moet dat klusje straks gaan klaren.

Het liedje is ontzettend vrolijk en sprak me meteen aan, mede doordat het gaat over klimaatbewust leven, iets wat ik zelf ook erg belangrijk vind. De boodschap wordt op een energieke manier gebracht en stilzitten is onmogelijk als de jongens optreden.

Wat ik mij afvraag is of de boodschap wel gaat overkomen. Veel mensen zitten helaas niet te wachten op de boodschap ‘leef klimaatbewuster’, want velen onder ons willen hun leefstijl liever niet aanpassen. Daarnaast denk ik dat het feit dat het funk-genre toch een beetje vergane glorie is een rol gaat spelen. Ik gun Letland écht een plekje in de finale, maar ik ben bang dat ze wederom misgrijpen. Als ze de finale halen, denk ik dat ze daarbinnen ergens onderaan gaan eindigen.

Italië: Mahmood & Blanco – Brividi

Ik sluit af met gastland Italië. Mahmood mag na zijn tweede plaats op het Eurovisiesongfestival van 2019 weer een nieuwe poging wagen, ditmaal samen met Blanco.

In dit nummer laten twee mannen zich van hun kwetsbare kant zien. Ze zingen over angsten die kunnen spelen in de liefde.

Een leuk feitje is dat de videoclip is opgenomen in Amsterdam.

Het lied is duidelijk doorspekt met vele emoties. Beide heren kunnen die zeker overbrengen. Ik geloof wel dat mensen hier echt wel iets bij gaan voelen.

Het nummer heeft al grote successen behaald, dus een top-3-notering lijkt gegarandeerd. Pakt Italië voor de tweede keer op rij de winst? Dat zou zomaar kunnen!

Dat was mijn voorbeschouwing, maar nu echt! Het songfestival is leuk, maar ik wil niet alleen maar daarover schrijven. Als het songfestival is afgelopen zal ik nog een beoordeling schrijven. Ik ga er sowieso goed voor zitten!

Waar heb ik mijn informatie vandaan gehaald?

https://eurovision.tv/participant/cornelia-jakobs-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/jeremie-makiese-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/andromache-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovisionworld.com/odds/eurovision-semi-final-2, geraadpleegd op 27 en 28 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/citi-zeni-22, geraadpleegd op 27 april 2022.

https://eurovision.tv/participant/mahmood-and-blanco-22, geraadpleegd op 28 april 2022.

https://eurostory.nl/italie-eurovisie-songfestival-2022/, geraadpleegd op 28 april 2022.

https://eurovisionworld.com/odds/eurovision, deze website raadpleeg ik dagelijks tot het songfestival voorbij is.

Eurovisiesongfestival 2022 – Voorbeschouwing #2

Over ongeveer een maand is het weer zover: het Eurovisiesongfestival! Dit jaar zakt het festijn af tot net onder de Alpen: Turijn. Alle liedjes zijn bekend, dus het leek mij tijd voor een voorbeschouwing. Ik behandel tien liedjes in twee blogjes. Dit is de tweede blog.

Eerst nog blog nummer 1 lezen? Je vindt hem hier.

Gaststad Turijn. Foto door Federico via Pexels

Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania

Ondanks de oorlog is het de bedoeling dat Oekraïne er dit jaar gewoon weer bij is. Voor de tweede keer op rij doen ze mee met een liedje in hun eigen taal dat een eerbetoon is aan de moeder van een van de bandleden. Het nummer groeide uit tot een strijdlied, het is te horen onder  TikTok-filmpjes over de oorlog.

De bookmakers voorspellen op dit moment een aardige kans dat Oekraïne gaat winnen. Deze voorspelling is echter op weinig gebaseerd.

Maar goed, wat is mijn voorspelling? Ik denk dat veel mensen op Oekraïne gaan stemmen vanuit sentiment. Oekraïne zal zeker wel een hoge positie halen, maar de kans op een overwinning schat ik niet groot, aangezien de jury nog weleens weinig punten kan gaan geven. Dat zeg ik, omdat ik het onderstaande live-optreden niet zo goed vind. De zanger zingt niet erg zuiver, hij haalt de hoge noten vaak niet eens. Daarnaast heeft Oekraïne wat mij betreft veel concurrentie van landen als Zweden, het Verenigd Koninkijk en Italië. Die landen gaan het bij de jury sowieso een stuk beter doen.

Om een lang verhaal kort te maken: ik denk dat Oekraïne hoog gaat eindigen, maar de winst is niet gegarandeerd. Het zal grotendeels afhankelijk zijn van wat de jury beslist.

Wisten jullie trouwens dat Kalush Orchestra eigenlijk helemaal niet naar het Songfestival zou gaan? De oorspronkelijke winnares, Alina Pash, trok zich terug nadat bleek dat ze op de Krim was geweest en zich niet aan de regels had gehouden. Haar liedje vond ik overigens veel beter.

Duitsland: Malik Harris – Rockstars

Duitsland komt met een emotioneel nummer, je zou denken dat de zanger met depressies kampt/kampte. Het rappen doet denken aan Eminem, het gaat er nogal heftig aan toe en het maakt indruk.

Dit nummer is simpelweg niet echt mijn smaak, dat komt onder andere door het zeer aanwezige Amerikaanse accent van de zanger. Sowieso vind ik het hele nummer iets te ‘Amerikaans’. Ik vraag me af of Europa daar wel op zit te wachten.

Ik voorspel een lage plaats in de finale, misschien zelfs wel de laatste plek, aangezien de liedjes die bij de bookmakers een lagere winkans hebben wat mij betreft voornamelijk slechts halvefinalemateriaal zijn.

Estland: STEFAN – Hope

Estland. Waarom Estland? Omdat Estland leuk is. Ik wil er een keer naartoe en Estland heeft het in het verleden vaak goed gedaan op het Songfestival. Hoe gaan ze het dit jaar doen?

Nadat Uku Suviste vorig jaar de finale misliep is het dit jaar aan STEFAN om wel weer een plekje in de Grand Final te bemachtigen. Ik denk dat dat wel goedkomt. Het liedje klinkt lekker zomers, lekker positief en het is een mix van een beetje country en gospel met daarbij een beetje Dermot Kennedy.

Mensen gaan dit wel leuk vinden, daarnaast is Stefan geen onknappe man. Een hoge notering zal het wel niet worden, maar een finaleplaats – zoals ik al heb gezegd – vast wel. Een plekje rond de 20 voorspel ik.

Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder – Space Man

Yes! Ze beginnen het te snappen! De Britten gaan het dit jaar goed doen!

Sam Ryder is een TikTok-fenomeen met een ongelooflijke stem. Hij is goed in het geven van een energieke performance. Het nummer ligt goed in het gehoor, het doet mij een beetje denken aan James Morrison, een zanger die ik vroeger erg goed vond. Daarnaast word ik gewoon blij als ik naar Sam Ryder kijk, hij lijkt me een leuke, sympathieke gast en hij heeft zulk mooi haar! Zijn voorkomen en uitstraling gaan hem vast veel stemmen opleveren.

Dit is gewoon top! De bookmakers voorspellen een hoge positie, en ik denk ook dat dit lied op z’n minst in de top 10 belandt. De top 5 zou nog weleens heel goed kunnen, en dat is de Britten eerlijk gezegd wel gegund na een aantal jaren van minder succes.

Nederland: S10 – De Diepte

Ons eigen landje kon natuurlijk niet ontbreken in deze serie!

Veel mensen zagen het al lange tijd aankomen: S10 gaat ons land dit jaar vertegenwoordigen. Dat doet ze met een diepgaand liedje. Het is onder andere een liefdesbrief aan haar eigen verdriet, waarvan ze vindt dat het er mag zijn. Dat vind ik nou ook. Iedereen heeft zo zijn gevoelens, echt iedereen, en dat mag gewoon gezien en gehoord worden. S10 wil die gevoelens niet meer wegstoppen, en zelf heb ik die keuze ook gemaakt. Ik vind het moedig van mezelf, dus ook moedig van S10.

Ik vind het liedje echt boven verwachting. Er zit wel iets te veel ‘oe’ en ‘aa’ in, maar ik denk wel dat S10 succes gaat boeken. Veel buitenlanders vinden onze taal immers mooi, en je hoeft geen Nederlands te verstaan om iets bij dit lied te voelen. Bij de bookmakers staat S10 momenteel op een negende plaats. Ik voorspel een positie tussen de 10 en de 15. Sowieso finalemateriaal.

Dat was ‘m weer. Het was mijn bedoeling om twee Songfestival-voorbeschouwingen te schrijven, maar ik overweeg er nog een derde aan toe te voegen. Stee tjoent!

Waar heb ik mijn informatie vandaan gehaald?

https://www.bnnvara.nl/artikelen/waar-gaat-s10s-nummer-de-diepte-over, geraadpleegd op 11 april 2022

https://eurovision.tv/participant/kalush-orchestra-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://www.nu.nl/songfestival/6188317/hoe-de-oekraiense-songfestival-inzending-naast-favoriet-ook-een-strijdlied-werd.html, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovision.tv/participant/malik-harris-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovision.tv/participant/stefan-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovision.tv/participant/sam-ryder-22, geraadpleegd op 12 april 2022

https://eurovisionworld.com/odds/eurovision, deze website raadpleeg ik dagelijks tot het songfestival voorbij is.