Als persoon met autisme een bruiloft overleven

Veel mensen met autisme zijn sneller overprikkeld. Ik weet als geen ander hoe dat is. Sommige bezigheden zijn daardoor minder aan mij besteed. Een voorbeeld daarvan: gast zijn op een bruiloft. Het is niet dat ik het verschrikkelijk vind, maar na een hele dag met allerlei mensen gezellig doen ben ik gesloopt. Hoe zorg je als persoon met autisme ervoor dat een bruiloft ook voor jou leuk blijft? In dit artikel geef ik je een aantal handige tips om de prikkels de baas te blijven.

Een bruiloft is ondanks alles altijd iets moois! Foto door Min An via Pexels

Sociaal gewenst gedrag, of toch niet?

Een bruiloft hoort leuk te zijn, zeker voor het bruidspaar. Het is daarom niet gewenst als je de hele dag met een chagrijnig gezicht tussen alle blije mensen zit. Echter, soms zijn de frustraties moeilijk te onderdrukken.

Het kan helpen om zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven. Je hoeft echt niet iedereen een hand en drie zoenen (bah!) te geven. Alleen het bruidspaar en eventueel de ouders een hand geven is voldoende, of niet?

Uiteraard hoef je ook niet met iedereen te praten. Als je heel geforceerd met iedereen staat te praten kan dat zelfs een beetje desperate overkomen, of niet? Blijf gewoon jezelf.

Op de momenten dat het even kan, kun je even naar buiten lopen om een luchtje te scheppen. Bijvoorbeeld als je op het eten moet wachten en iedereen aan een lange tafel maar wat voor zich uitstaart en de kinderen uit verveling door de eetzaal rennen…

Oh nee, het bruidsfeest!

Veel stellen vieren na het officiële gedeelte nog een groot feest. Het is goed voor te stellen dat je daar liever niet bij bent en na het officiële gedeelte van de trouwdag naar huis wilt.

Je kunt van tevoren aan het bruidspaar vertellen dat je liever niet bij het feest bent, omdat je daardoor te veel prikkels krijgt, en dat dat niet leuk is voor jou, maar ook niet voor de andere mensen. Daar is niets raars aan.

Voor het geval je geen eigen vervoer hebt en de ov-verbindingen vanaf de feestlocatie slecht zijn: zorg ervoor dat je van tevoren afspreekt dat iemand die ook niet op het feest wil blijven je thuis kan brengen. Er is vast wel een neef of nicht die op tijd weg wil. Stuur even wat appjes in het rond en je hebt vast gauw wat afgesproken.

Voor het geval je met niemand mee kunt rijden: boek een taxi naar huis of naar een treinstation in de buurt. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd weg kan als je dat wilt.

Nog even alles kort op een rijtje:

  • Hou je op de achtergrond;
  • Ga even een luchtje scheppen op de momenten waarop het kan;
  • Sla het bruidsfeest over;
  • Regel vervoer naar huis als je geen eigen vervoer hebt, zorg er in ieder geval voor dat je altijd weg kan als je weg wilt.

Hopelijk heb je iets van deze blog opgestoken en ga je met een meer ontspannen gevoel naar de volgende bruiloft toe. Ik wens je een fijne dag toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *