5 opmerkelijke liedjes die het Songfestival niet haalden

Het Eurovisiesongfestival van 2022 ligt inmiddels alweer even achter ons. Ook dit jaar kwamen er weer opvallende acts voorbij. Elk jaar zijn er wel een paar inzendingen die opvallen. Er zijn ook een heleboel opvallende liedjes die het echter niet tot het grote Songfestivalpodium schopten. In dit artikel licht ik er een paar uit!

Little Big – UNO

Een eenvoudige tekst met een paar woorden Spaans en een kenmerkend dansje. Rusland was van plan om in 2020 te gaan scoren. De bookmakers voorspelden ook een hoge positie. Maar ja, toen kwam het coronavirus en werd het Songfestival geannuleerd…

Winny Puhh – Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti

Kan het nóg absurder dan Hatrið mun sigra? Nou…

De leden van punkband Winny Puhh hadden waarschijnlijk zin in opschudding en deden in 2013 mee aan Eesti Laul, de nationale selectieprodecure van Estland voor het Eurovisiesongfestival. De absurditeit vliegt je hier met alle overvloed om de oren. Hanengeluiden, geniale visuals, opvallende kostuums, een brandalarm en gekreun zijn nog maar enkele elementen van deze bizarre act. 

De band eindigde tijdens de nationale finale op de derde plaats. Zangeres Birgit Õigemeel trok aan het langste eind.

Stephane & 3G – We Don’t Wanna Put In

Nee, dit liedje heeft niets met Poetin te maken. Echt niet. Ehm, stiekem wel. Dat dacht de EBU ook. Politieke boodschappen op het songfestival zijn niet toegestaan en dus werd deze Georgische inzending uit 2009 gediskwalificeerd.

Georgië was in 2008 in oorlog met Rusland om Zuid-Ossetië. Met dit funky disconummer wilden de artiesten hun boze buurman op een ludieke manier aanpakken. Bedenk hierbij dat het Eurovisiesongfestival in 2009 in Rusland werd georganiseerd…

Ik kon geen video van dit nummer vinden waarbij ik er zeker van was dat ik geen auteursrechten zou schenden. Wil je het nummer beluisteren, zoek het dan op op bijvoorbeeld YouTube.

Erika Vikman – Cicciolina

Als er een artiest is die seks uitstraalt op het podium dan is het wel Erika Vikman. In 2020 deed ze mee aan Uuden Musiikin Kilpailu, de Finse voorselectie van het songfestival.

Het opmerkelijke is dat er in dit lied wordt gezongen over een porno-actrice.

Erika Vikman deed haar best, maar werd tweede. Aksel Kankaanranta, die we overigens dit jaar nog zagen tijdens de puntentelling, zou naar het songfestival gaan. We weten allemaal dat het songfestival in 2020 niet doorging, dus ook al had Erika Vikman het ticket naar Rotterdam bemachtigd, dan had ze daar alsnog niet op het podium gestaan.

En nu, het moment waarop jullie allemaal hebben gewacht…

Double Date – E-mail to Berlin

In 1999 was dit een van de inzendingen voor het Nationaal Songfestival. Ja, echt, hiermee had ons land vertegenwoordigd kunnen worden!

Waarom won dit liedje de nationale voorselectie niet? Nou, luister zelf maar.

Ook bij dit lied kon ik geen video vinden waarbij ik er zeker van was dat ik geen auteursrechten zou schenden. Als je het aandurft om dit lied te beluisteren moet je het zelf opzoeken.

Dat was ‘m! Ken jij nog een paar pareltjes die het jaarlijkse feestje in mei nét niet hebben gehaald? Laat het me weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *